Hotad hem-pc skapade hamstringsvåg

2005-08-09 12:44  
Bärbart ökar

Regeringen är på väg att skrota det skattesubventionerade hem-pc-systemet. I varje fall i den form det har i dag. Det hotet fick fart på hem-pc-försäljningen under våren vilket lyfte hela persondatormarknaden under andra kvartalet.

Bärbara datorer ökade starkt på konsumentmarknaden, inklusive hem-pc-systemet.
Enligt IT Research ökade pc-försäljningen med 49 procent till 385.605 datorer, varav bärbara datorer (notebooks) utgör drygt en tredjedel eller 135.400.

Hem-pc-försäljningen, som levt en tynande tillvaro ett längre tag, fick ordentlig fart under andra kvartalet, rapporterar analysföretaget IT Research i sina rapport över den svenska persondatormarknaden andra kvartalet 2005.

Då såldes det 87.510 stycken datorer under hem-pc-systemets paraply, som innebär att man får hyra ett pc-paket under tre år till ett subventionerat pris. Det är en ökning med 170 procent jämfört med andra kvartalet förra året.

- Marknaden har påverkats av den politiska debatten om hem-pc-reformens framtid, säger David Larsson på IT Research.

Han tror på en fortsatt stark pc-försäljning i höst, inräknad en fortsatt stor hem-pc-försäljning.

HP störst före Dell
Största märke i Sverige är HP följt av Dell och Fujitsu Siemens. HP toppar försäljningen både av bärbart och stationärt.

HP består ju av gamla Hewlett-Packard och Compaq och det är köpet av Compaq som gjort att HP kan strida med Dell om positionen som världens största datortillverkare.

Största inhemska leverantör är Network Technical i Kungsbacka - tillika Nordens största pc-tillverkare.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt