Här är svenska techstjärnan Carl Peis nya projekt

2021-01-27 14:54  
Avhopparen som byggde ett miljardbolag. Carl Pei började på Handelshögskolan i Stockholm, men avbröt studierna för att flytta till Kina. Där blev han medgrundare till Oneplus, som 2017 sålde mobiler för 11 miljarder kronor. Foto: Oneplus

Det gåtfulla bolag som Carl Pei, tidigare ansiktet utåt för Oneplus, arbetar med har nu gjort sig tillkänna. Men många frågetecken kvarstår.

I oktober lämnade Carl Pei, som är född i Kina men uppvuxen i Sverige, mobiltelefontillverkaren Oneplus. I december blev det känt att han tagit in 59 miljoner kronor från vänner och investerare för att finansiera en ny satsning. Men vad den är har varit höljt i dunkel – fram tills nu.

Bolaget heter Nothing och är baserat i London. Vad företaget kommer att syssla med berättar man dock inte, förutom att det handlar om konsumentnära teknik. ”Nothing vill ta bort barriärerna mellan människor och teknik, och ta tillbaka konstnärskap, passion och tillit till fältet konsumentteknik”, går att läsa i ett pressmeddelande.

– Det har gått ett tag sen något intressant hände inom tech. Det är dags för en frisk fläkt av förändring, säger Carl Pei i samma pressmeddelande.

Nothing ska släppa en rad olika produkter

I en intervju med sajten The Verge säger Pei att Nothing planerar att släppa en rad olika produkter i olika kategorier. Vilka det är går han dock inte in på. Men företaget ska tjäna huvuddelen av sina pengar på hårdvara snarare än mjukvara.

Läs mer: Carl Pei lämnade Oneplus – tar in miljoner till hemligt projekt

Ett viktigt fokus för Nothing kommer att vara att använda egna komponenter i sina produkter. Detta för att skilja sig från konkurrenterna.

– Det finns en anledning till att många produkter på marknaden ser ganska lika ut. Det är för att de till stor del består av samma komponenter och samma byggstenar, säger Carl Pei till The Verge.

Slutmålet är att tekniken blir så integrerad hos användarna att den inte märks.

– Framför mig ser jag en gräsplätt där människor har en picknick, och det är inga skärmar där. Inga datorer, inga telefoner, inga smarta klockor. Det är slutmålet, säger Carl Pei till The Verge.

Henning Eklund

Mer om: Oneplus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt