Hans Rosling övertygade Världsbanken – data blir fri

2010-04-22 08:36  
Hans Rosling

Den svenske medicinprofessorn Hans Rosling – känd för att ha sålt sitt verktyg Trendalyzer till Google – har efter många års kamp övertygat Världsbanken: Värdefull statistik från banken blir nu fri att söka och använda.

Världsbanken meddelade i veckan att organisationens databas med över 2.000 sammanställningar inom områden som finans, företagande och hälsa, blir fritt tillgänglig.

Hittills hara statistiken i huvudsak kunnat användas endast mot avgift genom ett slags abonnemang. Nu blir det fritt fram för såväl forskare och journalister som oberoende organisationer, entreprenörer och skolbarn, som alla kan nå databasen på den nya sajtendata.worldbank.org.

Det skriver Världsbankeni ett pressmeddelande.

Statistiken gäller över 200 länderoch delar av den blir för första gången tillgänglig inte bara på engelska utan även på franska, spanska och arabiska.

Dessutom tänker Världsbanken starta en tävling senare i år – "Apps for Development”. Målet är att locka programutvecklare världen över att utnyttja datan i nya applikationer som kan hjälpa till att "tackla utmaningar som barnadödlighet, analfabetism och extrem fattigdom".

Världsbanken konstaterar själv att fri offentlig data är en växande trend med bland annat USA (data.gov) och Storbritannien som andra exempel.

Men stor betydelse för Världsbankens besluthar även den svenska medicinprofessorn Hans Rosling haft, genom enträgna påtryckningar under många år.

Banken ger honom också ett erkännande:

"Hans Rosling, medgrundare till stiftelsen Gapminder och en livlig förespråkare för öppen data hos Världsbanken sa:'Det här är rätt, för det kommer att leda till innovation. Det är det viktigaste'", står det i pressmeddelandet.

Hans Rosling har bland annatgjort sig känd för sitt grafiska statistikverktyg Trendalyzer somsåldes till Google för två år sedan. Hans stiftelse Gapminder gör fortfarande videoproduktioner där Rosling själv demonstrerar olika viktiga samband mellan bland annat hälsa och utveckling med hjälp av statistikverktyget.

Under sina försök att övertyga banken har Rosling successivt bytt strategi:

"När jag först slutade argumentera och sedan slutade skälla och i stället började ironisera, då gick det bra, och när jag till slut började förlöjliga dem, då gick det riktigt fort", säger Rosling enligt tidningen Dagens Nyheter

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt