Googles ai bättre än läkare på att hitta bröstcancer

2020-01-02 10:54  
En läkare tittar på bröströntgenbilder, mammografibilder. Foto: Christine Olsson / TT

Ai-systemet minskade andelen falska resultat vid bröstcancerscreening jämfört med enskilda läkare. Men tekniken ska inte ersätta människor, lovar Google.

Mammografi är en röntgenundersökning av brösten som bland annat används vid screening för att hitta bröstcancer i ett tidigt stadium. Men att tolka röntgenbilderna korrekt är inte helt enkelt. Det här momentet är förknippat med höga nivåer av falska positiva och falska negativa resultat.

Enligt The New York Times missar screeningen så mycket som vart femte fall av bröstcancer i USA. Det här kan Googles Deepmind göra något åt, berättar bland annat The Verge.

Deepminds ai har skannat anonymiserade mammografier från 25 856 brittiska kvinnor och 3 097 amerikanska. Sedan har den letat efter tecken på bröstcancer, genom att identifiera förändringar hos kvinnorna. Resultatet jämfördes därefter med kvinnornas faktiska medicinska resultat.

Läs mer: Ny tung ai-milstolpe för Deepmind: bäst på spelet Starcraft

På ett övergripande plan var Googles system bättre på att identifiera bröstcancer än enskilda radiologer, trots att ai:n hade tillgång till mindre information. Men ai:n var inte alltid bättre. Det fanns exempel där läkare flaggat för cancer, men ai:n missat det.

I en studie i den vetenskapliga tidskriften Nature redovisar Google också hur deras ai kunde minska andelen falska negativa resultat med 9,4 procent och falska positiva resultat med 5,7 procent för de amerikanska kvinnorna. För de brittiska kvinnorna minskade andelen falska negativa resultat med 2,7 procent och de falska positiva resultaten med 1,2 procent.

Den nya tekniken skulle i framtiden kunna hjälpa läkare, men inte ersätta dem, enligt Google. Tanken är att screeningen för att hitta bröstcancer ska bli mer exakt och effektiv genom att ta hjälp av både läkare och ai-systemet.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt