Forskare sätter sina solceller i produktion

2005-03-01 23:00  
Solibro har en lysande idé

I dagarna installerar företaget Solibro i Uppsala den maskin som ska omvandla forskningsresultat i världsklass till en serieproducerad tunnfilmssolcell. Men det brådskar. Konkurrenter har redan produkter ute på marknaden.

Marika Edoff på Solibro hoppas kunna serietillverka de rekordeffektiva solcellerna.
Foto Martin Cejie
Världsrekord garanterar inte snabb kommersiell framgång. Det vet forskarna bakom Solibro. Runt millennieskiftet slog solcellsforskarna i Uppsala, med Solibros vd Lars Stolt i spetsen, rekord på rekord för att omvandla solljus till elektricitet med tunnfilmsolceller. Det vill säga solceller som tillverkas på vanligt fönsterglas i stället för på dyra kiselskivor.

Forskningen inom gruppen har pågått i drygt 20 år, först på KTH i Stockholm, och sedan 1996 på Uppsala universitet genom Ångström Solar Center. Sedan 2000 har forskarna försökt ta det svåra steget från forskning till en kommersiell produkt.

2003 kom de första stora investeringarna i det avknoppade företaget Solibro, 30 miljoner kronor från Sydkraft, Vattenfall ABB och staten. Målet är att starta serieproduktion av tunnfilmsolceller som är 60 gånger 120 centimeter stora.

I dag finns företaget i egna lokaler i närheten av Ultuna i Uppsala. Där har arbetet med att bygga en maskin för att lägga på ett av solcellens fem tunnfilmslager precis avslutats. Lagret består av halvledande koppar, indium, gallium och selen som ångas på en skiva specialbehandlat glas. Att få ordning på den processen i serieproduktion är det kritiska steget för att kunna tillverka solcellen kommersiellt.

- Problemet är att få ett tillräckligt stort lager med jämn kvalitet, säger Marika Edoff, som är forskningsledare på Ångströmlaboratoriet och delägare i Solibro.

Maskinen kommer att ta nära ett år att trimma in. Sedan vet forskarna om de klarar att omsätta sina forskningsresultat i serietillverkning.

Det är bråttom att komma ut på marknaden. Storföretag som oljejätten Shell och tyska Würth Solar har redan kommersiella tunnfilmssolceller ute. Men Marika Edoff tror att Solibros produkt ska bli billigare och effektivare än både konkurrenternas och de i dag dominerande kiselcellernas.

- Är man pessimist så blir de 50 procent billigare än kiselcellerna. Om man är positiv så kommer tunnfilmcellerna att kosta en tiondel så mycket, säger Marika Edoff.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt