Facebooks robot bygger billiga fibernät

2020-07-16 11:02  
Foto: Facebook

Lösningen ska ge snabb uppkoppling i utvecklingsländer. Roboten kan linda flera kilometer fiber kring luftledningar per dag – och anläggandet är upp till fem gånger billigare

Den svenska fiberutbyggnaden täcker i dag över hälften av våra hushåll. Samtidigt hade 70 procent av jordens invånare mer än en mil till närmaste fiberuppkoppling under förra året. Nu har Facebooks ingenjörer hittat en smart lösning för att snabbt och billigt bygga fiber i de länder där det behövs.

Tillsammans med ULC Robotics har Facebook Connectivity utvecklat en robot som lindar fiber runt elledningar, rapporterar ZDNet. En systemingenjör vid Facebook Connectivity fick idén när han färdades på den afrikanska landsbygden och såg att det fanns en väl utbyggd infrastruktur av luftledningar.

Robotens vikt och dimensioner begränsades av att den behövde utföra arbetet på en strömförande ledning utan att skapa kortslutningar. Samtidigt skulle den på egen hand klara av att ta sig förbi hindren på vägen, bland annat i form av isolatorer. Roboten har instrument för att se hinder och den kan då lyfta upp mittsektionen som roterar fibern runt ledningen.

Läs mer: De bygger datacenter som drivs med bränsleceller

Upp till fem gånger billigare

Även fibern var tvungen att leva upp till nya krav. Ledningarna kan bli så heta att värmen skulle smälta konventionell fiber. Hettan bidrar dessutom till sträckningar som påfrestar linan – detta tillsammans med den existerande problematiken med vibrationer som alstras av vinden. Man landade i en G.657-kompatibel kabel med en 200µm fiber och ett specialhölje som gav en vikt på 12,7 kilogram per kilometer.

Fiberarbete brukar kräva stora arbetslag och en rad maskiner och hårdvara. Med den nya lösningen handlar det istället om 2-3 elektriker och ett par pickups med några fibervindor – där flera robotar kan jobba parallellt. Bygghastigheten förväntas landa på 1,5-2 kilometer per dag och kostnaden ska bli riktigt låg. I utvecklingsländer räknar man med att hamna på 2-3 dollar per meter, vilket anges var upp till fem gånger billigare än med konventionella metoder.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt