Ericssons rapport: 5g växer rekordsnabbt

2021-06-16 08:38  

Omkring en miljon nya abonnenter per dag. Så fort ökar 5g nu, vilket gör den nya telekomtekniken till den snabbaste växande hittills.

Under första kvartalet växte antalet 5g-abonnenter med cirka 70 miljoner. I slutet av det här året väntas därmed omkring 580 miljoner sitta på ett abonnemang med den senaste mobila kommunikationstekniken, enligt telekomtillverkaren Ericsson.

Läs mer: Så tog Ericssonveteranen sin drönaridé till marknaden

Mot slutet av 2026 bedömer Ericsson att det finns 3,5 miljarder 5g-abonnemang.

Mobilpriserna på väg ner

Tillgången får extra fart av de runt 300 olika mobilmodeller som har lanserats eller är på gång och som klarar 5g. Dessutom är priserna på de nya mobilerna på väg ner, skriver Ericsson i sin rapport om teknikens framtid.

Kina, Nordamerika och Gulfstaterna har högst andel 5g-abonnemang medan Europa har börjat långsammare. År 2026 förväntas 5g stå för 84 procent av alla mobilabonnemang i Nordamerikan.

Läs mer: Ericsson startar öppet labb: ”Testa gränserna för 5g-uppkopplingar”

Även sakernas internet, IoT, växer snabbt. IoT-teknikerna NB-IoT och Cat-M väntas öka med 80 procent under 2021 och nå 330 miljoner uppkopplingar innan årsskiftet.

Ericssons rapport går under namnet "Ericsson Mobility Report" och är bolagets 20:e i ordningen

Läs mer: Ny kartläggning: Så många saknar tillgång till snabbt bredband

TT / Ny Teknik

Mer om: 5G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt