Efter protesterna i USA – IBM slutar med ansiktsigenkänning

2020-06-09 14:20  

Efter mordet på George Floyd och de efterföljande protesterna väljer IBM att lägga ner sin utveckling och försäljning av mjukvara för ansiktsigenkänning.

Teknikjätten IBM har beslutat att lägga ner utveckling och försäljning av teknik för ansiktsigenkänning. Det meddelar bolagets nytillträdde vd Arvind Krishna i ett öppet brev som skickades till den amerikanska kongressen under måndagen.

Beskedet kommer i bakvattnet av den flodvåg av protester som dragit över USA och resten av världen efter mordet på George Floyd av amerikansk polis.

– IBM motsätter sig bestämt och kommer inte att ha överseende med att någon teknik, inklusive ansiktsigenkänning från andra tillverkare, används för massövervakning, rasprofilering, brott mot mänskliga rättigheter eller något annat syfte som strider mot våra värderingar, skriver Arvind Krishna.

Läs mer: Hur fungerar ansiktsigenkänning egentligen?

Teknik för ansiktsigenkänning har länge kritiserats för att den utgör ett stort ingrepp mot den personliga integriteten. Samtidigt har undersökningar visat att systemen som finns på marknaden i dag är mycket bättre tränade på att känna igen vita personer än personer med annan hudfärg.

– Vi anser att det nu är hög tid att inleda en nationell diskussion om och hur ansiktsigenkänning får användas av rättsväsendet, skriver Arvind Krishna.

Ansiktsigenkänning ska inte ha utgjort någon stor intäktskälla för IBM, skriver nyhetskanalen CNBC med hänvisning till en källa med insyn i bolaget. Denne menar att beslutet både var etiskt och ekonomiskt från IBM:s sida.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt