Dubblad försäljning för Tradedoubler

2002-10-29 09:46  
Martin Henricsson och Felix Hagnö.

Den svenska ”nätkrämaren” Tradedoubler, som har ett sinnrikt system för att hjälpa e-handlare att öka försäljning, har lyckats fördubbla sin egen försäljning och går nu med vinst. Tradedoubler vann IT-priset Guldmusen förra året och för ett par veckor sedan belönades man med ett pris av svenska Exportrådet.

Martin Henricsson och Felix Hagnö.
Tradedoubler startades för fyra år sedan av två avhoppare från riskkapitalbolaget Cell Ventures - Felix Hagnö och Martin Lorenzon.

De utvecklade ett verktyg som kunde spåra trafiken på Internet så att webbannonsörer bara betalade för de klick som gav affärer. I marknadsföringstermer heter det prestationsbaserad marknadsföring. Systemet sjösattes för tre år sedan och för att hålla ihop det hela lockade man över Martin Henricsson från Telia som vd för företaget.

Tradedoubler har byggt upp ett jättelikt nätverk av sajter som hjälper varandra mot betalning.

En liten hobbysajt kan göra reklam för något som säljs på en större, kommersiell webbplats och få betalt för de besök som leder till köp.

Ett annat exempel kan vara en internetportal som vill ha fler intäktsströmmar. Portalen kompletterar sina intäkter från annonser med att få provision på den försäljning som genereras hos portalens samarbetspartners.

Tradedoubler knyter upp de stora kommersiella sajterna som sina kunder och med Tradedoublers programvara länkas sedan de mindre sajterna in i nätverket. Flera hundra tusen småsajter är länkade på det här sättet.

Det senaste året har Tradedoubler ökat antalet anslutna kommersiella sajter från 300 till 400 i fjorton länder. Bland kunderna finns kända internatinella företag som Vodafone, Dell, Apple, Kodak, British Telecom, eBay, Sony, Nokia, KLM, Air France och Unicef.

Tradedobler räknar med att systemet i år förmedlar affärer på mer än två miljarder kronor i år, skriver företaget i sin delårsrapport, som publicerades på måndagseftermiddagen. Alla siffror avslöjas dock inte i detalj, eftersom företaget är privatägt.

Tradedoublers egen ekonomi växer med kundernas. I år räknar Tradedoubler med att den egna omsättningen fördubblas till närmare 150 miljoner kronor. Intäkterna är sedan årsskiftet större än kostnaderna och det ursprungliga riskkapitalet behöver inte längre dräneras.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt