Dokument: Facebook negativt för hundratals miljoner – EU-krav på reglering

En av åtta Facebook-användare får problem i sitt vanliga liv som länkas till överanvändning av plattformen. Det visar interna dokument från Facebook, som nu avslöjas av The Wall Street Journal.

Facebook beräknas ha cirka 2,9 miljarder användare över hela världen. Att så många av dem har ett problematiskt användande av plattformen som påverkar deras arbete, sömn och relationer har varit känt av företaget i flera år.

En intern arbetsgrupp med uppgift att se över plattformens påverkan på människor och föreslå förbättringar lades ned 2019. En del av de förslag på förbättringar, så som färre notifikationer, har dock implementerats av Facebook.

Till The Wall Street Journal säger företagets talesperson Dani Lever angående att en betydande del av användarna har problem att kontrollera sitt användande av det sociala mediet:

– Vi har en roll att spela, det är därför vi har byggt verktyg för folk att hantera hur och när de använder våra tjänster. Vi har därutöver ett dedikerat team som arbetar mot alla våra plattformar för att bättre förstå de här sakerna och för att säkerställa att folk använder våra appar på ett sätt som är meningsfullt för dem.

Tappar kontrollen

Enligt dokument som The Wall Street Journal hänvisar till uppskattar Facebook själva att i genomsnitt 12,5 procent av deras användare uppvisar tecken på att inte kunna kontrollera tiden de lägger på plattformen.

Andelen varierar dock i olika regioner. I USA är siffran enligt dokumenten omkring 10 procent. I Filippinerna och Indien, Facebooks viktigaste marknader enligt tidningen, är siffran hela 25 procent.

Bland de interna dokumenten finns vittnesskildringar som att föräldrar prioriterar Facebook före att ta hand om sina barn. En 22-årig kvinna som citeras i dokumentet säger att den enda stunden av sin vakna tid då hon inte var på Facebook var när hon stod i duschen.

I september 2021 hade Facebook 1,9 miljarder aktiva användare varje dag. Arkivbild. Foto: Elise Amendola/AP/TT

I dokumenten understryker Facebook att det inte finns något vetenskapligt fastställt samband mellan användande av plattformen och sämre livskvalitet. Huruvida någon får problem med sömnen på grund av överdrivet Facebook-användande eller om den som redan har problem med sömnen överanvänder Facebook, går inte att säga.

Biran Primack, en forskare som The Wall Street Journal pratat med, säger dock: ”Siffrorna borde oroa folk” och att ”allt pekar i en viss riktning”. Primack har genomfört en studie i USA där 1 000 personer studerades under ett halvår. Användandet av sociala medier var den tydligaste indikatorn på vem som utvecklade depression under perioden.

Visselblåsaren Frances Haugen frågades ut av  EU-parlamentet

The Wall Street Journals senaste avslöjande om Facebook kom samma dag som den ex-anställda visselblåsaren Frances Haugen frågades ut i Europaparlamentet i Bryssel.

Amerikanskan slutade arbeta på Facebook tidigare i år och har sedan dess skakat om ordentligt med sina avslöjanden om företaget. Haugen är djupt kritisk mot hur Facebook hanterar desinformation och hatiska inlägg.

– Jag är här för att jag anser att Facebooks produkter skadar barn, skapar splittring, försvagar vår demokrati och mycket mer. Facebook väljer hela tiden vinst före säkerhet, sa hon inför en hel rad utskott i EU-parlamentet i Bryssel på måndagskvällen.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Schrems II – striden om din personliga data

Hon svarade på otaliga frågor från ledamöterna, om Facebooks algoritmer och kontroller.

– Jag menar inte att skryta, med det finns kanske bara 200-300 personer i hela världen som har samma kunskaper som jag om hur det här fungerar. Och bara det är i sig ett säkerhetsproblem, säa hon.

Haugen har tidigare vittnat även inför USA:s senat och åker senare i veckan vidare till Frankrike för att tala till folkvalda där.

Nya lagar på gång

Inom EU sker hennes besök samtidigt som såväl EU-parlamentet som EU:s ministerråd funderar över två tunga förslag som lades fram i december i fjol för att modernisera datahanteringen i Europa. I det arbetet blir Haugens uppgifter nu ett viktigt inspel.

–  Dina avslöjanden är väldigt oroande. Användarnas grundläggande rättigheter står på spel. Företagen håller på att misslyckas med att sköta sin självreglering, varnade spanske ledamoten Juan Fernando López Aguilar, som är ordförande i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter.

Haugen höll med.

– Lagarna måste vara starka och efterföljas med fast hand. Annars missar vi den här chansen, sa Haugen i Bryssel.

Facebook

Facebook, skapat 2004, tog rejäl fart 2006 då plattformen öppnade upp för alla över 13 år att bli medlemmar.

Bolaget börsnoterades 2012, då till en värdering av 750 miljarder kronor.

I september 2021 hade Facebook 1,9 miljarder aktiva användare varje dag och 2,9 miljarder aktiva användare per månad. Antalet anställda var cirka 60 600.

Källa: Nationalencyklopedin

Wiktor Nummelin/TT

Marcus Alexandersson/TT

Mer om: Facebook EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt