Därför samlas världens ai-elit i Stockholm

2018-07-13 06:00  

Kommande dagar välkomnar Stockholm ai-experter från hela världen. Tillsammans lockar de över 8000 personer till Stockholmsmässan som vill lyssna till bland andra Max Tegmark och Facebooks ai-chef Yann LeCun.

Artificiell intelligens är ett område som vuxit enormt. Numera finns ai i tele-infrastrukturen, callcenters, detaljhandeln och finansvärlden – och allt fler branscher ser potential. På Stockholmsmässan drar en hel radda ai-konferenser igång och under tio dagar ska man diskutera ämnets framtid.

– Ai är ett väldigt brett ämne vilket gjort att det fragmenterats. Ett önskemål från internationellt håll var att få allt samlat, vilket vi kunde erbjuda. Så det kommer att vara fem konferenser samlat och vi har mer än 8 000 registrerade deltagare, säger Fredrik Heintz, ai-forskare vid Linköpings Universitet och lokal ordförande för evenemanget.

Läs mer: Max Tegmark: ”Det handlar om våra liv i framtiden”

De olika mässorna är International Joint Conference on Artificial Intelligence, International Conference on Machine Learning, International Conference on Autonomous Agents and Mult-Agent Systems, European Conference on Artificial Intelligence och slutligen International Conference on Case-Based Reasoning.

Välkända forskare samlas i Stockholm

I år är det inte bara rekordmånga besökare, det kommer även presenteras rekordmycket forskning och de främsta inom branschen är på plats.

– VI har Facebooks forskningschef för ai, Yann LeCun och Max Tegmark från MIT som är väldigt välkända, men det imponerande är att vi har över 700 nya forskningsresultat som presenteras, säger Fredrik.

Vad betyder det för Sverige att konferenserna hålls här?

– Nu blir det tillgängligt för svenskar. Normalt kanske det kommer tio svenskar, nu är det över 200 anmälda. Vi märker att många tar tillfället i akt att vara med. Det är en vinst och om vi gör det bra kommer det att öka vårt anseende. Sverige har redan gott anseende i ai-kretsar. Men det här göra tt vi kanske kan rekrytera någon stor forskare hit.

Det framgår att det är mycket kinesisk forskning som presenteras, hur ligger Sverige till i ai-utvecklingen?

– Volymmässigt ligger vi väldigt långt efter. De som finns är bra, men vi är för få. Ai har inte varit ett område som Sverige historiskt sett satsat på, men nu har det gjorts lite större satsningar – inte minst genom Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Sen får vi hoppas på att regering och näringsliv möter upp och kan förstärka det ytterligare.

Och om man inte är forskare – finns det något att lyssna på?

– Vi har industridagar onsdag-torsdag nästa vecka. Där kommer många av de stora kinesiska företagen men även Tieto oh Ericsson visa tillämpningar av och för ai. Så om man inte är forskare själv, men vill få reda på vad som händer inom industrin är det hit man ska gå. Det skulle jag verkligen rekommendera.

Talande ai-experter vid Stockholmsmässan

Yann LeCun, Facebook AI Research lab samt New York University

Max Tegmark, Massachusetts Institute of Technology

Jean-Francois Bonnefon, Toulouse School of Economics

Joyce Chai, Michigan State University

Hector Geffner, Universitat Pompeu Fabra

Nicole Immorlica, Microsoft Research New England

Danica Kragic Jensfelt, KTH

Josh Tenenbaum, Massachusetts Institute of Technology

Se hela programmet här.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt