Coronavirus stoppar mobilmässan MWC

2020-02-13 07:12  

Arrangörerna ställer in den årliga telekommässan i Barcelona. Det sker sedan oron för coronaviruset har lett till strömhopp från årets upplaga. Beskedet är ett bakslag för värdstaden. Arrangemanget brukar besökas av runt 100 000 människor.

Branschorganisationen GSMA fattade beslutet på onsdagen, sedan en lång rad företag valt att hoppa av mässan Mobile World Congress (MWC), telekombranschens största årliga sammankomst.

Svenska Telia, telekomgiganten Deutsche Telekom, mobiloperatören Vodafone, finländska Nokia, Storbritanniens största telekombolag BT och fransk-italienska chiptillverkaren ST Microelectronics är de senaste bolagen som lämnat återbud på grund rädsla för coronaviruset.

Oro för viruset

Flera av bolagen anger hänsyn till anställda och kunder som skäl.

"GSMA:s arbete är mycket uppskattat men eftersom Telia inte kan riskera anställdas, eller samarbetspartners, hälsa och säkerhet, har Telia beslutat att ställa in sin medverkan", säger Telias presschef Ralf Bagner i ett skriftligt uttalande för TT.

Deutsche Telekoms vd Tim Höttges skriver på Linkedin att det vore "oansvarigt att ta risken" att närvara vid en så stor internationell samling.

Tidigare har flera andra bolag, bland andra svenska Ericsson och elektronikjätten LG hoppat av mässan, som var planerad att äga rum mellan 24 och 27 februari.

Stora inkomster

Mässan ger vare år den spanska ekonomin ett välkommet tillskott på en halv miljard dollar, enligt GSMA. Barcelonas borgmästare försökte förgäves sända lugnande budskap och hälsomyndigheterna i regionen Katalonien, där Barcelona ligger, sade att det inte finns några skäl att ställa in mässan. Men det hjälpte inte.

Telekommässan i Barcelona är inte den enda internationella sammankomsten som berörs av rädslan för coronaviruset. Oljebranschens stora årliga möte i London, International petroleum week, har också drabbats av en lång rad avhopp. IP-veckan hålls 24–27 februari.

Världshälsoorganisationen (WHO) vill tills vidare inte avråda från stora internationella samlingar.

"Det finns för närvarande inga bevis för en allmän spridning utanför Kina, så WHO begär i dagsläget inte att stora sammankomster ställs in", säger talesmannen Tarik Jasarevic till Reuters.

(Texten uppdaterad)

Fakta: Mobilmässan i Barcelona

Mobile World Congress (MWC) arrangeras av branschorganisationen GSMA som representerar ungefär 750 mobiloperatörer och nära 400 företag inom mobilbranschen, exempelvis tillverkare av hård- och mjukvara.

Mässan är bara till för branschfolk och medier och är inte öppen för allmänheten. Omkring 100 000 personer brukar besöka mässan i Barcelona varje år.

MWC skulle i år enligt planerna ha pågått från 24 till 27 februari.

Källor: Mobile World Congress, Reuters

Mer om: MWC Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt