Byggde vattenmätare med webbkamera och Raspberry Pi

2015-06-29 08:06  

Med en enkel webbkamera och en den lilla datorn Raspberry Pi byggde Göran Lundquist en smart och billig vattenmätare. Genom att vara med i Ny Tekniks tävling "Sveriges smartaste hem" vill han inspirera andra.

IT-konsulten Göran Lundquist i Sävedalen utanför Göteborg är intresserad av hemautomation. I huset där han bor finns många smarta funktioner.

- Jag styr till exempel all belysning och får upp på en display när nästa buss kommer, säger han.

Men när han ville mata in data om vattenförbrukningen till sitt system blev det problem. Det fanns inget enkelt och billigt sätt att läsa av flödet.

Så Göran Lundquist byggde en egen lösning. Han placerade en webbkamera ovanför visaren som snurrar runt på vattenmätaren. Kameran tar tio bilder per sekund. Med hjälp av bildbehandling i en liten Raspberry Pi-dator kan visarnas förflyttning översättas till aktuellt vattenflöde.

Anordningen används också för att övervaka misstänkta läckage. Om vattenförbrukningen blir oväntat hög får Göran Lundquist ett meddelande i mobilen.

Ett sådant larm fick han för någon månad sedan.

- Jag skyndade mig hem och upptäckte att vattenslangen i trädgården hade spruckit och vattnet sprutade. Det var i och för sig klantigt att jag glömt stänga av kranen, men det är vid sådana tillfällen som man har nytta av övervakning.

Tack vare larmet hann bara 250 liter rinna ut.

- Med ett flöde på 20 liter per minut hade det inte varit så roligt att komma hem om man till exempel varit på semester en vecka, säger Göran Lundquist.

När han läste om Ny Tekniks tävling "Sveriges smartaste hem" bestämde han sig för att dela med sig av sin lösning.

- Jag tänkte att det är en rolig grej som skiljer sig från mycket av det som andra redan gjort, säger han.

Mer om vattenmätaren hittar du här (en bit ner i flödet).

Har du själv konstruerat smarta lösningar för hemmet? Dela med dig och var med i vår tävling.
 

Mer information om hur du anmäler dig hittar du här.

F ölj Sveriges smartaste hem på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

 

Har du också ett smart hem? Tävla med oss!

Har du byggt egna lösningar för det smarta hemmet? Dela med dig av dina idéer och var med i tävlingen ”Sveriges smartaste hem”.

 

Det pratas mycket om det smarta, uppkopplade hemmet. Men vi vet att bland Ny Tekniks läsare så är det mer än bara snack. Det skruvas och konstrueras som aldrig förr. Här på redaktionen blir vi ofta förvånade över de avancerade lösningar som ni läsare utvecklat.

Vi vet också att det finns ett stort intresse för att läsa om hur andra gjort. Här intill får du träffa Hans-Olof Nilsson som i tre år arbetat med att göra sitt nybyggda lågenergihus helt oberoende av elnätet.

Men vi letar inte bara efter energi-idéer. Allt är välkommet. Det kan vara smarta lösningar för övervakning, uppkoppling, hifi, belysning eller kanske ett finurligt bevattningssystem för trädgården. Eller något helt annat.

Nu bjuder vi in alla att dela med sig av sina idéer och samtidigt vara med och tävla om titeln ”Sveriges smartaste hem”:

Mer om tävlingen, regler och hur du anmäler dig hittar du här.

Vi behöver bland annat en beskrivning av dina lösningar, gärna med bilder och filmer.

Sista anmälningsdag är den 4 september.

I höst kommer vi att besöka och berätta om många av era lösningar.

Här är tävlingsjuryn!

Björn Block, sortimentschef IKEA home smart och belysning

Henrik Janzén, tf vd Elfa Sverige

Karl Emil Nikka, bland annat författare till serien "Hur funkar det? - Din guide till vardagstekniken", Kjell & Company

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör Ny Teknik

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt