Bråttom att få fram nya kontrakt för Gripen

2005-09-06 23:00  

I förra veckan levererades de två sista Gripenplanen till Tjeckien. Men nu måste Gripen Internationals vd Johan Lehander fixa nya kontrakt om det inte ska bli luckor i produktionen.

I förra veckan fick Tjeckien fulltalig Gripen-flotta - då flögs de sista två planen ner ifrån Linköping. I och med det är Gripens senast påskrivna kontrakt samtidigt det som levererats färdigt allra först.

I produktionshallen på Saab-området i Linköping är dussinet plan på väg att ta form. I det som ännu är tomma och vinglösa lättviktsskrov, ska ett par mil elledning och kilovis med titanrör monteras för hand - totalt består ett plan av 60 000 detaljer.

Knappt två plan i månaden blir färdiga. I oktober rullar de första flygplanen ut som ska till Sydafrika, och i mars nästa år börjar leveranserna till Ungern. Då är version 18 i full funktion - och i och med det blir planet verkligen också ett jas-plan och inte bara ett ja-plan. En spaningskapsel med avancerad digitalkamera ska hängas under buken på flygplanen. Dessutom görs förbättringar av radar och system för kommunikation, telekrig och landning. Men nu börjar det bli hög tid för nya kontrakt om det inte ska bli luckor i produktionen.

I dag finns kontrakt att bygga cirka 40 nya plan. Dessutom måste ett antal från den första Gripenserien byggas om så att de bland annat klarar lufttankning - vilket innebär att hela flygplanskroppen måste bytas ut mot en ny.

Om dessa flygplan skulle färdigställas i nuvarande produktionstempo skulle det bara innebära drygt två års beläggning.

Gripen Internationals vd Johan Lehander är dock optimistisk. Enligt hans drömtidplan kommer kontrakten att rulla in de närmaste åren: Thailand 2006, Bulgarien 2007, sedan Indien, Slovakien, Brasilien och Schweiz, kanske Rumänien och Grekland.

Diskussioner pågår med Thailand, och nästa år väntar sig Johan Lehander en offertförfrågning från Bulgarien och kanske Rumänien.

- De har krav från Nato. De gamla ryska flygplanen passar inte in i deras struktur.

Men det är långt till Gripenkonsortiets mål att exportera åtminstone 200 plan. Hoppet står till Indien:

- Vi tror att de drar igång en upphandling snart. Det skulle vara en stor affär, uppemot 126 flygplan.

Hur länge företaget klarar sig utan nya kontrakt vill han dock inte svara på.

- Om det gått fem år och vi inte fått någon order, då är det möjligt att vi funderar på det. Nu ser vi en marknad och då vore det själva fan om vi inte kunde lyckas.

Sus Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt