Bitcoingrävaren KNC Miner i konkurs

2016-05-30 13:34  
KNC Miners datahall i Boden. Foto: Andreas Kennemar / TT

Svenska bitcoinbolaget KNC Miner går i konkurs. Framtiden för företagets datahallar i Boden är osäker.

KNC Miner tror inte på lönsamhet i sin utvinnig av den digitala valutan Bitcoin i sina tre datahallar i norra Sverige på sikt. Samtidigt som kursen för Bitcoin i fredags var mer än dubbelt så hög som för ett år sedan meddelade bolaget att de nu ansöker om konkurs. Det trots att företagets brytning just nu är lönsam enligt konkursförvaltaren Nils Åberg.

– Min första prioritering är att brytningen ska kunna pågå fram till den 10 juli, säger han.

Från och med det datumet räknar han inte med att brytningen kommer att vara lönsam längre. Det eftersom det då sker en halvering av hur många Bitcoin en bitcoingrävare får per block som hittas i den så kallade blockkedjan.

Enligt Nils Åberg finns flera företag som är intresserade av att ta över KNC Miners verksamhet och han tror att det finns goda möjligheter för en ny ägare att driva företaget med lönsamhet, särskilt om den reform med sänkt energiskatt för datahallar som diskuteras genomförs.

KNC Miner grundades 2013 för att sälja utrustning för att räkna fram den digitala valutan Bitcoin. Företaget lyckades väl med försäljningen av sina bitcoingrävare. Under några månader hösten 2013 sålde det till exempel grävare för en kvarts miljard kronor. Men redan då fanns planerna på att i stället använda sin teknik för att bygga en egen bitcoingruva i stället för att sälja hårdvara.

Året efter öppnade KNC sin första datahall i Boden för bitcoinutvinning. Sedan dess har ytterligare två datahallar byggts i staden och ytterligare en hall var planerad.

Under tiden har KNC Miner, tillsammans med bland annat Facebook, ingått i marknadsföringen av norra Sverige som plats för datahallar som bedrivits av organisationen The Node Pole. Om inte konkursförvaltaren kan hitta någon som vill driva bolagets verksamhet vidare kommer det att betyda ett avbräck, men The Node Poles vd Erik Lundström tror på fortsatt tillväxt.

– Det här är ett hack i kurvan, säger han.

Även han hoppas på en sänkning av energiskatten för datahallar så att den hamnar på samma nivå som den för basindustrin.

För att finansiera den kraftiga expansionen har KNC Miner tagit in riskkapital i flera omgångar från investerare som Creandum, GP Bullhound och Accel Partners. Enligt Di Digital har företaget fått in 220 miljoner kronor den vägen. 125 miljoner av dem satsades så sent som i början av förra året.

Företaget har efter nedskärningar tidigare i år cirka 35 anställda, varav 17 arbetar i datahallarna i Boden. Men Boden drabbas inte bara av de eventuella uppsägningarna. Enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten väntas också elen i kommunen bli dyrare till följd av att KNC Miner inte längre kommer att köpa det överskott som Boden Energi har.

Förutom tillgångar i form av bitcoingrävare i datahallarna så har KNC Miner också ett lager Bitcoin värt "några miljoner kronor" enligt konkursförvaltaren.

Jonas Ryberg

Mer om: Bitcoin Datahall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt