Apple-veteraner ska göra M1-utmanare för Windows-datorer

2021-11-17 09:59  
Chipjätten Qualcomm ger sig in i pc-branschen på allvar. Foto: Qualcomm

Chipjätten Qualcomm hoppas få revansch i pc-branschen. 2023 ska de klå Apple i prestanda, och till sin hjälp har de ett gäng forna Iphone-ingenjörer.

Apples egenutvecklade M-processorer skakade om pc-branschen när de lanserades förra året. Nu kommer ett motdrag från chipjätten Qualcomm.

2023 ska bolaget lansera egendesignade Arm-baserade processorer för pc-marknaden, meddelade Qualcomm under ett event på tisdagen. Bolaget kallar det explicit för en M-utmanare för resten av pc-branschen, och säger sig kunna konkurrera med Apple i både prestanda och energieffektivitet, skriver Gizmodo.  

Upplägget är detsamma som hos Apples M1-chip, det vill säga systemkretsar (det som kallas SoC, eller system-on-a-chip, på engelska) där bland annat processor, grafikkort och arbetsminne paketeras på ett och samma chip.   

Att samla komponenterna på ett chip är sedan länge standard i mobilbranschen, där amerikanska Qualcomm i dag har en dominerande ställning. Bolagets Snapdragon-processorer används av de flesta stora Android-tillverkarna – Samsung, Xiaomi, Oneplus och Sony för att bara nämna några. 

Läs mer: Test: Ipad Mini – Den perfekta surfplattan för… vem?

Tar hjälp av Apple-ingenjörer

Qualcomm har däremot aldrig riktigt lyckats få in en fot på pc-marknaden, tros flera försök. Men bolaget verkar se sin chans nu när Apple visat att mobilarkitekturen är ett kraftfullt alternativ även för datorer.  

Systemkretsen kommer att utvecklas av ingenjörslaget från Nuvia, ett bolag som Qualcomm tidigare i år köpte för 1,4 miljarder dollar. Nuvia grundades så sent som 2019 av tre de tre Apple-veteranerna John Bruno, Manu Gulati och Gerard Williams som varit involverade i utvecklingen av systemkretsarna som sitter i Iphone och Ipad. 

Qualcomms kunder ska kunna få ta del av de nya chipen under mitten av nästa år, för att kunna bygga in dem i färdiga produkter till 2023. Om satsningen på pc-marknaden faller väl ut ser Qualcomm vidare tillämpningar för sina systemkretsar inom bland annat datacenter- och fordonsindustrin. 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt