Apple: Nya Macar måste lagas av oss

2018-11-13 14:41  
Apples nya Macbook Air. Foto: Apple

Kunder som har köpt en ny Mac får inte längre laga sina dyra datorer hos tredjepartsreparatörer. Restriktionerna omfattar alla Appledatorer med chipet T2.

T2 är ett skräddarsytt kontrollchip som bland annat hanterar krypterad Touch Id-data och ser till att enbart betrodda, Apple-certifierade program kan laddas in vid start. T2 introducerades i och med fjolårets lansering av Imac Pro, och har under 2018 även byggts in i de uppdaterade modellerna av Mac Mini, Macbook Pro och Macbook Air.

Nu rapporterar The Verge att Apple har infört vissa restriktioner gällande reparationer av dessa datorer. Det handlar bland annat om byten av moderkort, flashlagring och Touch Id-sensor, som är Apple fingeravtrycksläsare. Vid en reparation av dessa komponenter måste Apples diagnosmjukvara AST 2 System Configuration köras. Om inte det kan göras, låser T2-chipet datorn.

Läs mer: Klart: Då släpps nya Iphone XS och Apple Watch 4

I praktiken innebär detta att lagningar av ovan nämnda komponenter bara kan utföras i teknikjättens egna butiker eller hos Appleauktoriserade serviceverkstäder. Tredjepartsreparatörer, som saknar licens för diagnosmjukvaran, stoppas.

Apple har ännu inte gått ut med en fullständig lista över alla komponenter som berörs av restriktionerna. Det kan betyda att begränsningarna även sätter stopp för fler typer av lagningar än vad som är känt i dag.

Apples färska regler kan ses som en del av teknikföretagets offensiv mot lagstiftningen "Right to repair", som just nu är under beredning i USA.

Om lagen går igenom blir hårdvarubolag som Apple tvungna att göra reparationshandböcker, specialverktyg och diagnosmjukvara tillgängliga för alla.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Macbook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt