Åklagare utreder Apple – efter batteriavslöjandet

2018-01-09 08:12  
Apples vd Tim Cook. Foto: TT

En åklagare i Frankrike har inlett en utredning om Apple gjort sig skyldigt till att medvetet ha förkortat livslängden för äldre telefonmodeller.

Detta sedan en konsumentorganisation anmält den amerikanska it-jätten efter avslöjandet att vissa Iphone-telefoner blivit långsammare i samband med systemuppdateringar.

Företag som avsiktligt förkortar sina produkters livslängd, för att öka efterfrågan på nyare produkter, riskerar enligt fransk lag böter på upp till fem procent av den årliga försäljningen.

Apple har erkänt att företaget "jämnar ut toppar" i processhastigheten för att undvika att telefoner plötsligt ska stängas av. Det har i sin tur lett till flera stämningar i USA.

Läs mer: Apple ber om ursäkt för batteristrul

Batteribyte gör att mjukvaran fungerar bättre. Apple mer än halverar priset på byte av batterier i telefoner av modellen Iphone|6 eller senare och har bett om ursäkt.

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt