15 öre för mail i mobilen

2003-03-12 15:18  

Den största tyska mobiloperatören T-Mobile annonserade idag som väntat en rejäl prissänkning på dataöverföring över mobiltelefoner, gprs liksom kommande 3G. Men trots sänkningen är det tyska gprs-priset fyra gånger högre än det svenska.

På Cebitmässan i Hannover deklarerade mobilchefen Timatheus Höttges idag att priset för att överföra ett datablock på 10 kbyte sänks från 29 euocent till 9 eurocent från mitten av nästa månad.

Därmed blir det möjligt att skicka omkring 300 e-postmeddelanden till en kostnad av knappt 15 öre per styck, rapporterar Handelsblatt.

Prissänkningen gäller dagens gprs-teknik, och ska gälla även när 3G-nätet kommer i gång senare i år.

Det nya tyska priset motsvarar ett pris per megabyte på omkring 80 kronor - fyra gånger mer än normalpriset på gprs i Sverige.

Svenska storkonsumenter kan dock komma ner ännu lägre i pris, drygt tio kronor per megabyte. För låganvändare finns samtidigt prismodeller som gör att gprs kostar 125 kronor per megabyte.

Dyrt att surfa med gprs
Svårigheten för normalanvändaren att uppskatta datamängden är ett problem för mobiloperatörerna.

Att wappa genererar små datamängder och är billigt. Om man istället använder mobilen som modem till den bärbara datorn och surfar på vanliga webbsidor kan det bli mycket dyrt med gprs.

Bara att öppna Aftonbladets startsida skapar omkring 1,1 megabyte i trafik. Normalkostnaden i Sverige för detta skulle bli drygt 20 kronor, medan T-mobiles kunder skulle få punga ut med nästan 90 kronor för att öppna Aftonbladets webbplats, trots prissänkningen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt