Opinion
”Smarta elnät och ny kärnkraft - ja tack”
LÄSARBREV. Sommarens mest lästa debattartikel på nyteknik.se, ”Energipolitikens indiska reptrick”, har fått många att kommentera och skriva inlägg. Sven Norén är inte emot kärnkraft, bara den gamla kärnkraft som vi använder idag.
Med gammal kärnkraft, med den typ av reaktorer som vi har i dag, bryts uran med kraftig miljöförstöring, anrikas med samma teknik som används för att göra atomvapen, bränns med dålig verkningsgrad i en fast härd som riskerar att smälta och lämnar en massa avfall som inte upparbetas. Reaktorerna kräver mycket kylning som ger viss miljöstörning.
Medlemmarna av Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott, Lennart Bengtsson, Harry Frank och Sven Kullander skriver i en debattartikel om kärnkraft, upparbetning av radioaktivt avfall och smarta elnät. De nämner nya reaktortyper som är bättre och att avfallet kan reduceras med upparbetning.
Om vi först tar detta med upparbetning. Sverige, liksom USA, har valt att inte upparbeta avfallet. Upparbetningen ansågs riskfylld. Olyckor har hänt både vid upparbetningsanläggningen i England och i Japan.
Upparbetning ökar också risken för kärnvapenspridning eftersom plutoniet kan användas i kärnvapen. Det sistnämnda var anledningen till att USA valde att inte upparbeta.
Men visst kan jag hålla med artikelförfattarna om att det kanske trots allt är en bra idé att upparbeta avfallet.
På ritbordet finns nya reaktortyper som eliminerar många av nackdelarna med dagens gamla kärnkraftsteknik. Bränslet kan vara mer lättillgängligt, torium, möjligen uppblandat med radioaktivt avfall, från de gamla reaktorerna. Det gör att man undviker den miljöskadliga uranbrytningen.
Reaktorhärden är redan från början smält, så det är ingen risk för härdsmälta. Det klyvbara materialet återanvänds, så endast isotoper med kortare livslängder, några hundra år, blir kvar i avfallet.
Temperaturerna är mycket högre vilket ger högre verkningsgrad och möjlighet att utvinna energin kemiskt i form av vätgas i stället för enbart i form av elektricitet.
Låter underbart eller hur? Problemet är bara att dessa nya reaktortyper än så länge bara finns på ritbordet. Om de funnes och skulle hålla vad som lovats, så vore det inte mig emot att bygga sådana reaktorer. Jag är inte emot kärnkraft. Bara emot den dåliga gamla kärnkraft som vi använder idag.
Slutligen skrivs i artikeln om smarta elnät. Energiproduktion baserad på utspridda källor som solfångare eller vindkraftverk kräver smartare elnät. Men elnät har ju varit svensk industris stora styrka och det vore förfärligt om vi halkade efter i utvecklingen av smarta elnät.
Sikta framåt med nya typer av kärnreaktorer och smarta elnät och bioenergi från den svenska skogen!
Sven Norén, lekman som följer kärnkraftsdebatten