Här byggs världens högsta trähus

2014-10-10 06:31  

Bygget av världens hösta trähus har påbörjats i Norge. I måndags lyftes de första modulerna på plats i Bergen.

Redan 2011 berättade Ny Teknik om de norska planerna. Nu har montaget kommit igång.

Huset kallas Treet, Trädet, och kommer med sina 14 våningar att mäta 51 meter på höjden. Det byggs av förproducerade moduler som tillverkas i Estland och transporteras på plats med båt. Väl i Bergen staplas de på varandra och utanpå byggs en stomme av limträ.

- Det är mycket som att bygga lego. Varje del måste in på sin plats i rätt tid, så det kräver god logistikstyrning, men så länge logistiken är i ordning är det en enkel byggmetod, säger projektchef Ole Herbrand Kleppe på byggherren Bob, till norska tidningen Teknisk Ukeblad.

Modulerna staplas i fyra våningar, därefter byggs ett fackverk som förstärker den femte våningen och förankras i den utanpåliggande stommen. Våning tio byggs på liknande sätt. Ovanpå dessa våningar läggs en plattform som fungerar som golv för modulerna ovanför.

- Plattformarna mellan varje fas består av betong och läggs in för att ge bygget extra tyngd. Den stora skillnaden att bygga denna typ av byggnad i trä kontra betong är att den är så lätt. Betongdäcken ger bygget den extra tyngd det behöver för att undgå stora svängningar när det blåser som värst, säger Rune Abrahamsen, chef för konstruktioner och bärande system på Sweco, till Teknisk Ukeblad.

Stora krav ställs på precision vid montaget av modulerna. Placeringen får inte avvika mer än tre millimeter.

När modulerna har ställts på plats ansluts el-, vatten- och avloppsledningar. Parallellt byggs korridorer, trapphus och hiss.

Det är första gången en byggnad av den här storleken byggs i trä. Men enligt Rune Abrahamsen är byggtekniken ändå välkänd.

- Det vi gör är egentligen bara att bygga en bro som vi sedan ställer på högkant. Det har vi gjort förut, tekniken är känd, så vi vet vad vi ska göra, säger han till Bergens Tidende.

Montaget av modulerna sköts av Kodumaja från Estland medan Moelven sätter ihop limträkonstruktionen.

Huset ska bli ett passivhus och ska stå färdigt hösten 2015.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Linda Nohrstedt

Mer om: Trähus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer