Forskare: Så byggdes pyramiderna

2014-08-29 11:35  

Stenblocken till pyramiderna transporterades till platsen med hjälp av stockar som gjorde om dem till tolvhörningar. Det anser amerikanska forskare efter att ha testat den nya metoden.

Cheopspyramiden är största av dem alla. Uppbyggd av 2,3 miljoner stenblock som vart och ett väger 2 500 kg har den länge varit i fokus för spekulationerna om hur pyramiderna egentligen byggdes. Inte minst eftersom stenarna flyttats två kilometer från kalkbrottet där de bröts.

Nu hävdar amerikanska forskare att de kan ha klurat ut hur egyptierna bar sig åt. Fysikern Joseph West vid Indiana state university har tillsammans med två kolleger testat fram en ny metod som gör det relativt enkelt att flytta de fyrkantiga stenblocken. Med hjälp av stockar görs de fyrkantiga blocken om till tolvhörningar. Tricket ger en friktionskoefficienten på 0,2 och gör det möjligt att rulla fram de fyrkantiga blocken med mänsklig kraft.

Metoden har testats fram med hjälp av 30 kg tunga betongblock (40 cm x 19,6 cm x 20 cm). På vardera sidan av blocken bands runda träpinnar, i hopsatta tre och tre, fast med rep. Träpinnarna förvandlade blocket till en tolvhörning. Sedan mätte de kraften som krävdes för att flytta stenen framåt. Enligt forskarna fungerar tekniken även för riktigt stora stenblock, men det gäller att "träpinnarna" har rätt diameter. För de största blocken innebär det stockar med diametern 30 cm. Det uppges vara samma diameter som masterna på skeppen som seglade i Nilen hade på faraonernas tid.

Den nya metoden testades på tre typer av underlag: sand, grus och gräs.

 

Läs forskarnas rapport om försöken.

 

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer