Digitalisering

Nu förbjuder Kina kryptovalutor – bitcoin faller: ”Kalldusch”

Kina bannlyser bitcoin. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT
Kina bannlyser bitcoin. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Bitcoin faller med över sju procent sedan Kinas centralbank beslutat förbjuda all handel med kryptovalutor. ”Ytterligare en kalldusch för kryptovalutorna”, säger Johan Javeus, chefstrateg på SEB.

Publicerad

Beskedet kommer kanske inte helt oväntat. Kinesiska myndigheter har tidigare tydligt visat sin negativa syn på de digitala valutorna. Sedan tidigare har myndigheterna förbjudit Bitcoinbrytning i landet.

Man vrider nu om tumskruvarna ett varv till, säger Johan Javeus.

Kinas centralbank meddelar också att den kommer att övervaka finansiella institut och olika betalföretag så att dessa håller sig borta från handel i kryptovalutor. Den som bryter mot förbudet kommer att utredas för kriminell aktivitet.

Faller rejält

Bitcoinkursen föll direkt med över sju procent till runt 41 400 dollar. Även andra mindre kryptovalutor följer med nedåt.

Det är lite oklart om det även blir olagligt att inneha valutorna, men helt klart blir det förbjudet att handla med dem.

Förbudet motiveras i ett uttalande bland annat med att kryptovalutorna stör den finansiella stabiliteten, underlättar för penningtvätt och bedrägerier eller andra illegala aktiviteter.

Kina är samtidigt på väg att släppa sin egen digitala valuta, vilket kommer att göra det möjligt för kinesiska myndigheter att övervaka finansiella transaktioner.

Man vill förstås se till att det inte finns en massa konkurrenter, säger Johan Javeus.

Stramar åt

Beskedet är ett i raden från de kinesiska myndigheterna som rent allmänt vill stärka kontrollen över kinesisk inhemsk ekonomi. Redan innan den nu aktuella fastighetssmällen kring Evergrande som skakat om såväl kinesisk ekonomin som den globala, hade Kinas ledning försökt strama åt spekulationstendenserna på fastighetsmarknaden.

Det handlar om att stävja spekulation och och från myndigheternas sida behålla kontrollen över ekonomin, enligt Javeus.