Hållbar industri

Maskinen sorterar 25 000 spannmålskorn per sekund

TriQ-maskinen har en roterande cylinder där varje enskild spannmålskärna hamnar i en liten ficka, och genomlyses med ljus nära de infraröda våglängderna. Foto: Bomill
Bomills vd Karin Wehlin. Foto: Bomill

Examec Maskinmontage bygger spannmålssorterare åt utvecklaren Bomill. Den världsunika så kallade TriQ-maskinen kvalitetsgranskar enskilda spannmålskorn, i en hastighet av 25 000 korn i sekunden.

Publicerad

Syftet är att fånga det dolda värdet i spannmålet, som Bomills vd Karin Wehlin uttrycker det.

– Kunderna återfinns genom hela värdekedjan: bönder, kvarnindustrin, spannmålshandlare med flera, säger Karin Wehlin.

Traditionellt används stickprover för att kvalitetsklassa stora spannmålspartier. Säd av god kvalitet och med högt proteininnehåll används som livsmedel, medan sämre partier exempelvis blir till djurfoder. Prisskillnaden är stor mellan de olika klassningarna.

Men stickprover är ett trubbigt verktyg. Dåliga spannmålspartier kan innehålla en stor andel högklassiga korn, och vice versa.

TriQ-maskinen har en roterande cylinder där varje enskild spannmålskärna hamnar i en liten ficka, och genomlyses med ljus nära de infraröda våglängderna. Genom att analysera de våglängder som fångas upp efter genomlysningen kan man bedöma olika egenskaper som proteinhalt och hårdhet. Man kan även sortera fram de kärnor som har starka anlag för groning och god skörd, för att använda dessa som utsäde.

Spannmålet sorteras i tre olika fraktioner som alla håller exakt samma kvalitet. Kapaciteten ligger runt tre ton per timme.

Examec Maskinmontage i Tomelilla har nyligen tillverkat sju TriQ-maskiner på beställning från Bomill. Just nu effektueras en uppföljande order på ytterligare fyra maskiner, med smärre uppdateringar utifrån erfarenheter man gjort med den första batchen.

– Det mest utmanande med att bygga de här maskinerna, är att de kräver en kombination av väldigt snabba processer och hög precision i de mekaniska komponenterna, säger Examecs vd Mats Ohlsson.

Avancerat maskinbygge är i sig inget nytt för Examec, med aktörer som Cern-laboratoriet i Schweiz, Max IV i Lund, och European Spallation Source bland sina kunder. Men samarbetet med Bomill innebär en introduktion till nya kundsegment.

– Vi breddar vår portfölj av vetenskapliga applikationer, och det är naturligtvis värdefullt. Och det är både roligt och viktigt att lära oss bemästra vad som är en ny teknik för oss, säger Mats Ohlsson.

Bomill levererade de första TriQ-maskinerna för knappt tio år sedan, till australiensiska ABB Grain som är en av världens största maltproducenter. Idag fokuserar man dock främst på de västeuropeiska och nordamerikanska marknaderna.

Det här är TriQ-maskinen

Är utvecklad av Malmöbaserade Bomill. Den sorterar vete, maltkorn och havre och identifierar proteinhalt, utsädeskvalitet, hårdhet och eventuell förekomst av fusarium (en mögelsvamp). Kvalitetsgranskar enskilda spannmålskärnor i en hastighet av 25 000 korn i sekunden eller upp till tre ton i timmen, och sorterar säden i tre fraktioner.

Maskinen använder nära infrarött ljus (NIR) med transmission. Varje enskilt spannmålskorn genomlyses åtta till tio gånger beroende på kärnans storlek.