Hållbar industri

Shapes rörkonstruktion fick SSAB:s stålpris

Australiska Austin Engineering har utvecklat ett modulärt koncept inom design och underhåll av grävskopor. Konceptet kombinerar låg vikt med optimal användning av hela produkten före skrotning. Lösningen utnyttjar egenskaperna hos höghållfast- och slitstarkt stål och har extremt låga barriärer för implementering, skriver stålprisjuryn. Foto: Austin Engineering
Brasilianska Kampag har utvecklat en ny matningslösning för skördetröskor som ger ökad livslängd, är skonsammare mot grödan och ökar skörden av sojabönor. En unik matningsmodul gör att det blir mindre skador på den skördade bönan och ökar också maskinens användningsmöjligheter under förhållanden med hög luftfuktighet, skriver juryn. Foto: Kampag
Estniska Roofit Solar tillverkar plåttak som producerar solel. Produkten kombinerar framgångsrikt en effektiv solpanellösning med ett arkitektoniskt attraktivt och miljövänligt plåttak som också gör det möjligt för historiska byggnader att dra nytta av nya tekniska framsteg, enligt juryn. Foto: Roofit Solar Energy
Amerikanska Shape Corporation emottar Swedish Steel Prize 2019 vid en ceremoni i Stockholms stadshus. Foto: SSAB
Genom att använda 3d-formning i stället för den traditionella metoden hydroformning, har Shape Corp lyckats ta fram mindre profiler än traditionella lösningar. Foto: Shape Corp

Vinnaren av det tjugonde Swedish Steel Prize tilldelas priset för banbrytande användning av martensitiskt stål i en 3d-formad rörkonstruktion för takräcken till bilindustrin.

Publicerad

Amerikanska Shape Corporation har utvecklat en rörkonstruktion för takrelingar som är den första i sitt slag inom fordonsindustrin, och som ska leda till sänkta kostnader för originaltillverkare och säkrare fordon för allmänheten. Genom att använda 3d-formning i stället för den traditionella metoden hydroformning, har man lyckats ta fram mindre profiler än traditionella lösningar. Det möjliggör bättre sikt för föraren, mer interiört utrymme samt bättre placering av krockkuddar.

För detta har de nu tilldelats SSAB:s Swedish Steel Prize.

Shape Corp. visar med stor skicklighet vägen framåt och har på ett effektivt sätt lyckats utnyttja ett modernt material på högsta möjliga hållfasthetsnivån. Detta visar på stora möjligheter att utmana andra lättviktsmaterial med en stållösning som möjliggör cirkulära materialflöden, skriver juryn.

”Det Shape har gjort är väldigt avancerat”

Shape Corporations tillverkningsprocess för 3d-formade rör har gjort det möjligt att utnyttja SSAB:s kallformade martensitiska stål (en form av mycket hårt med rymdcentrerad), i en lättviktslösning för A-stolpar och takräcken, med minskad profilstorlek. De 3d-formade A-stolparna har ett förbättrat förhållande mellan styrka och vikt på över 50 procent, vilket har lett till en total massreduktion på 2,8 till 4,5 kilo per fordon.

Komponenterna kommer inom kort att implementeras i ett antal fordon, däribland Ford Explorer 2020 och Ford Escape 2020.

– Det Shape har gjort är väldigt avancerat, jag tycker de är fantastiska. De gör många detaljer med tajta toleranser, och de gör det repetitivt – de får till det gång efter gång efter gång. De är mycket värdiga vinnare i ett väldigt starkt startfält, säger Eva Petursson, ordförande för Swedish Steel Prize och chef för Research & Innovation på SSAB.

Hon tillägger att årets startfält var ovanligt brett:

– Finalisterna var sinsemellan väldigt olika. Det var inte lätt att välja vinnare, säger Eva Petursson.

De övriga finalisterna var australiska Austin Engineering, som utvecklat ett modulärt koncept inom design och underhåll av grävskopor, estniska Roofit Solar, som tillverkar plåttak som producerar solel, och brasilianska Kampag, som utvecklat en ny matningslösning för skördetröskor.

Detta är Swedish Steel Prize

SSAB:s årliga utmärkelse tilldelas företag, institutioner och enskilda personer inom stålindustrin för att uppmärksamma och belöna utveckling av metoder och produkter som utnyttjar potentialen i höghållfasta, slitstarka eller andra premiumstål. 

Priset, som firar 20-årsjubileum i år, syftar till att lyfta god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld.

Vinnaren får ett diplom, en statyett av skulptören Jörg Jeschke och medieexponering. I samband med Swedish Steel Prize 2019 gör SSAB att en donation på 100 000 kronor till UNICEF för att stötta deras arbete för att kunna erbjuda barn och ungdomar över hela världen utbildning och lärande av hög kvalitet.