Möbeljätten fann lättare lastpall – av papp

2016-11-25 16:25  
Ikeas pallar i papp har mindre utrymme för truckar att sticka in gafflarna så utrustningen har fått anpassas. Foto: Ikea

Ni vet hur tung och otymplig en träpall är. Ikea vet också. Hos möbeljätten är de gamla lastpallarna historia.

Ikea var en storkonsument av traditionella lastpallar av trä: 15 centimeter höga som väger 23 kilo.

Den svenska möbeljätten kom på att ersätta dessa med en ny pall av wellpapp, som bara är fem centimeter hög och väger ett kilo. Dessa fungerade tillsammans med plastlister.

– Projektet startade för snart tio år sedan och i dag är i stort sett alla pallar utbytta. Det är bara några enstaka, extra tunga varugrupper som kommer på träpall, säger Lars Bertilsson, ansvarig för hanteringshjälpmedel inom Ikea.

Inledningsvis var plastlisterna viktiga för att hålla ihop ett kolli men nu har de i stort sett fasats ut och papp-pallarna klarar sig på egen hand. Eller rättare sagt:

– Mycket bygger på att godset kan hjälpa till att ta tyngden. För oss som kan kontrollera hela kedjan fungerar det bra, säger Lars Bertilsson.

Läs mer:

Läs mer: Här utvecklas Ikeas smarta hem-lösningar

Förändringen har, enligt företaget, inneburit en besparing på 400 miljoner kronor per år, globalt sett. Och den innebär en stor vinst för miljön. Godsmängden kan öka i varje transport och återtransporterna av tomma pallar är i stort sett obefintliga. Pallen återanvänds i viss mån och i annat fall återvinns den.

– En av de större utmaningarna har varit den minskade tunnelhöjden på pallarna från tio till fem centimeter. Vi har löst detta genom ett nära samarbete med vår truckleverantör för att hitta rätt sorts utrustning för hanteringen, säger Lars Bertilsson.

Ikeas idé med pallar av papp ledde till att de fick Godstransportrådet i Smålands utmärkelse Årets Lyft för 2016.

Skulle industrin kunna ta efter er och byta till pallar av papp?

– Det tror jag absolut att de skulle kunna göra i vissa fall. Men jag har inte sett att någon har gjort det, säger Lars Bertilsson.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt