LiFi ska ge avbrottsfri styrning i Industri 4.0

2016-04-19 15:43  
LiFi, avbrottsfri ljusstyrning av industriprocesser. Foto: Fraunhofer HHI

LiFi, kommunikation med ljus, testas för snabb avbrottsfri styrning av processer i framtidens fabrik, Industri 4.0.

För snabb och flexibel produktion i morgondagens fabriker, det som kallas Industri 4.0, är trådbunden kommunikation inte att tänka på.

För den trådlösa kommunikationen har då WiFi varit ett alternativ. Men nackdelen är alla störmoment, som väggar i lokaler och andra signaler som kan störa kommunikationen.

Vid Fraunhoferinstitutet HHI utvecklas nu optisk trådlös kommunikation, Optical Wireless Communication OWC, även kallad LiFi. Det är en flexibel teknik som är fullt användbar i industrimiljö.

Med metoden får man helt nya frekvensspektrum som inte kolliderar med redan inmutade frekvensområden.

LiFi har standardiserats av organisationen IEEE och ger enligt Dominic Schulz som är projektledare vid Fraunhofer HHI otaliga lösningar på kommunikationsutmaningar i industrin tack vare den ringa interferensen med traditionell teknik.

Tillsammans med företag som BMW, Osram och Evopro testar Fraunhoferforskarna nya metoder för trådlös kommunikation. Målet är att med Mimo (multiple-input multiple-output) ta fram störningsfri optisk kommunikationsutrustning.

Tekniken demonstreras på årets industrimässa i Hannover 25 – 29 april.

Håkan Abrahamson

Mer om: Industri 4.0

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt