De fann bästa instruktionerna

2017-10-13 08:35  
Niclas Busck och Fredrik Svensson prisas med 20 000 kronor för att ha skrivit bästa examensarbetet inom automationsområdet. Priset delades ut på konferensen Automation Summit i Västerås.

Text och bild? Video? Eller kanske ar? Niclas Busck och Fredrik Svensson har svaret. Duon har tagit reda på bästa sättet att visa instruktioner för en montör.

De två Chalmersstudenterna är årets vinnare av Automation student, priset till bästa examensarbetet inom automationsområdet. Prisutdelarna vill premiera goda insatser på området och få fler intresserade av det.

Niclas Busck och Fredrik Svensson har studerat produktionsutveckling på Chalmers och har i sitt examensarbete fokuserat på montörens roll. Arbetet har gjorts i samarbete med projektet ”Smarta fabriker”, vilket går ut på att bygga upp en fysisk fabrik där olika moment från en modern fabrik kan testas.

– Det var jättebra att göra examensarbetet där. Smarta fabriker fastnar oftast på konceptstadier, men nu fick vi chansen att verkligen jobba med ett koncept inom digitalisering.

Niclas Busck fyller i.

– Vi kunde också påverka mycket, som produktdesignen.

Deras vinnande examensarbete handlar om hur man visar instruktionerna för en montör – vilket sätt som har bäst effekt för produktiviteten.

De tre metoderna som jämförts är augmented reality (ar), video samt text och bild.

– Vi har också tittat noga på all teori bakom de olika metoderna för att alla ska göras på bästa möjliga sätt, säger Niclas Busck.

Vilken metod var bäst?

– Video fungerade bäst, säger Niclas Busck. Men även text och bild fungerar bra om man gör det på ett bra sätt. Det finns stora variationer i resultat beroendet på hur utförandet är.

Samtidigt är digitalisering av monteringsanvisningar en väg till ökad produktivitet för de som fortfarande använder pappersinstruktioner.

– Det finns egentligen bara fördelar med att digitalisera, till exempel är det då enkelt att uppdatera instruktionerna, säger Niclas Busck.

De bägge vinnarna är numera nybakade ingenjörer, Fredrik Svensson på ABB i Ludvika och Niclas Busck på Summ Systems där han sysslar med flödessimulering.

Vinner 20 000 kronor

Automation student är ett pris till bästa examensarbetet inom automationsområdet. Bakom priset står organisationerna Automation Region och Svensk Automation samt mässan Scanautomatic & Processteknik.

Prisutdelarna vill premiera goda insatser på automationsområdet och få fler intresserade av det. Vinnarna får 20 000 kronor.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt