RYMDEN

Asteroid passerar nära jorden natten till fredag

Asteroidens bana visas i rött.
Asteroidens bana visas i rött.

En rymdsten stor som en skåpbil flyger tätt förbi jorden natten till fredag enligt Nasa. Asteroiden upptäcktes från Krims astrofysiska observatorium.

Publicerad

Runt klockan 01:27 fredag 27 januari svensk tid passerar en asteroid nära jorden. Rymdstenen som är stor som en skåpbil, mellan 3,5 och 8,5 meter bred, kommer att svischa förbi den södra delen av Sydamerika och som närmast vara ungefär 3 600 km över jordytan.

I ett pressmeddelande skriver Nasa att det inte finns någon kollisionsrisk. Om stenen däremot hade varit på en kollisionskurs hade den på grund av sin mindre storlek brutits sönder i atmosfären men potentiellt skapat några större meteoriter.

Asteroidens bana visas i rött.
Asteroidens bana visas i rött.

Amatörastronom på Krim-halvön upptäckte asteroiden

Asteroiden upptäcktes från Krims astrofysiska observatorium av amatörastronomen Gennadij Borisov lördagen den 21 januari. Efter att observationen bekräftats annonserades upptäckten av asteroiden 2023 BU av Minor Planet Center (MPC) – MPC är den organisation som ansvarar för namngivningen av mindre himlakroppar i solsystemet.

Från CNEOS, Nasas center för att räkna ut banor för asteroider och kometer, kom snabbt beräkningar som visade att asteroiden skulle missa jorden. CNEOS använde systemet Scout som utvecklats av bland annat Davide Farnocchia vid Nasas Jet Propulsion Laboratory.

– Scout kunde snabbt utesluta att 2023 BU var på en kollisionskurs, trots de få observationerna kunde verktyget förutspå att asteroiden skulle komma extraordinärt nära jorden. Faktum är att det är en av de närmaste hittills av alla registrerade jordnära objekt, säger han i pressmeddelandet.