Opinion

”Nya kemikalielagen bromsar innovationer”

Ann-Christin Paul, styrelseordf Paxymer, vd PP Polymer, samt styrelseledamot i Mistra innovation och Amit Paul, vd för Paxymer samt styrelseledamot i SPIF (Svensk plastindustriförening).

DEBATT. Den föreslagna kemikalieskatten är en rent fiskal skatt som saluförs som miljöåtgärd. Utformningen förstör affärsmöjligheter för innovationsbolag samtidigt som miljöeffekten riskerar att bli omvänd, skriver Amit Paul, vd Paxymer och Ann-Christin Paul, vd PP Polymer.

En av de största utmaningarna vi står inför är att eliminera långlivade och farliga ämnen i konsumentprodukter och närmiljö. Regeringens ambition att med ekonomiska styrmedel påskynda en sådan process är god men utformningen av förslaget gör att konsekvensen snarare bli omvänd. Istället för att lyfta grön innovation förstörs affärsmöjligheter för innovationsbolag och incitament för att eliminera skadliga kemikalier i produkter försvinner.

Skatten fokuserar på vissa funktioner som till exempel flamskydd. Där gör man en sammanblandning mellan funktion och substans. Tillverkare använder flamskydd eftersom de måste garantera produktsäkerhet enligt vissa kriterier. Det är inte en valfri funktion. Flamskydd har rönt stor uppmärksamhet eftersom det ofta uppnås genom att tillsätta farliga kemikalier i till exempel plast eller textil.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här