TECH
Foto: AP Photo / Michael Probst / TT
Yahoo tvingas betala miljoner till kinesiska dissidenter
Teknikföretagets fond skulle hjälpa kineser som gripits efter att Yahoo läckt data till säkerhetspolisen. I stället hamnade pengarna i fickan på en ideell organisation.
Folkrepubliken Kina har kallats för världens största diktatur. Det är också ett av de folkrikaste länderna på planeten. Frestelsen att få ta del av den kinesiska marknaden har fått flera globala teknikbolag att ge efter för krav från Kinas kommunistiska parti, som styr landet med järnhand.
Delade känsliga data med kinesiska myndigheter
Ett exempel på det är amerikanska Yahoo, mest känt för sin söktjänst och portalsida på internet.
I början av 2000-talet delade Yahoo med sig av känsliga persondata om kinesiska medborgare till landets säkerhetstjänst. Det ledde till att flera dissidenter fängslades och utsattes för tortyr.
Efter att det blivit känt offentligt skapade teknikföretaget en fond vid namn Yahoo Human Rights Fund (YHRF). Fondens tillgångar på 17,3 miljoner dollar, motsvarande drygt 164 miljoner kronor, skulle betalas ut till personer som fängslats i Kina med hjälp Yahoo på grund av de uttryckt sina åsikter på nätet.
Men så blev det inte.
Dissidenten myglade med stödpengar
Ansvarig för fonden blev den ideella organisationen Laogai Research Foundation, men i stället för att betala ut pengarna till dissidenter gick en stor del av kapitalet rakt ner i fickorna på Harry Wu. Den nu avlidne Wu, som själv hade en bakgrund som dissident, var chef för Laogai Research Foundation. Granskningar visar hur han använde tillgångar från fonden för att finansiera egna projekt.
2017 stämdes Laogai Research Foundation, dess chefer och ansvariga hos Yahoo av en grupp politiskt oliktänkande i Kina.
Ny miljonfond ska stötta oliktänkande i Kina
Nu, efter åtta år, har domen fallit. Skadeståndet som Yahoo ska betala ut landade på 5,4 miljoner dollar, motsvarande drygt 51 miljoner kronor.
Av dessa ska åtminstone drygt 28 miljoner kronor gå till en ny fond till oliktänkande som fängslats av Folkrepubliken Kina, skriver MIT Technology Review.