TECH

Ett av Microsofts datacenter.

Microsoft-skrot kan bli USA:s nya vapen i tullkriget mot Kina

Ett pilotprojekt i USA har lyckats återvinna sällsynta jordartsmetaller ur gamla hårddiskar från Microsofts datacenter. Över 22 000 kg gamla komponenter strimlades för att komma åt metallerna.

Publicerad Senast uppdaterad

Som en del av det pågående tullkriget har Kina begränsat exporten av ett flertal sällsynta jordartsmetaller. Det gäller bland annat ämnen som dysprosium, yttrium och gadolinium. Även produkter innehållande dessa, som magneter som används i eldrivna fordon, har stoppats.

Kina står för produktionen av runt 90 procent av de sällsynta jordartsmetallerna, sammanlagt 17 ämnen som används i många olika tekniktillämpningar, skriver Reuters. Flera länder har börjat brytning av metallerna men det dröjer innan Kina k an tas ur ekvationen.

I stället för att enbart förlita sig på att brytning utanför Kina ska komma i gång kan återvinning av materialen vara en möjlighet. I ett pilotprojekt har Western Digital, Microsoft, Critical Materials Recycling och Pedalpoint Recycling återvunnit sällsynta jordartsmetaller från hårddiskar och annan gammal elektronik. 

Hårddiskar från datacenter strimlas 

När hårddiskar från Microsofts datacenter tas ur bruk strimlas de för att säkerställa datasäkerhet. Målet med projektet var att hitta en metod för att utvinna material som neodym, praseodym och dysprosium – men även metaller som koppar och guld – ur komponenterna.

Exakt hur återvinningen gått till framgår inte från Microsofts pressmeddelande, men de skriver att metoden inte använt syra för att lösa upp materialen. Metoden ska ha tagits fram för åtta år sedan på Critical Materials Innovation Hub, en av USA:s energidepartements innovationshubbar.

90 procent av de sällsynta jordartsmetallerna från hårddiskarna ska ha gått att återvinna, och 80 procent av den totala massan från det ingående materialet har tagit vara på.

– I dagens snabbt föränderliga datalandskap måste innovation sträcka sig bortom en enhets livscykel. Det här projektet är inte bara en milstolpe, det är en ritning för storskalig, inhemsk återvinning av viktiga metaller och material, säger Jackie Jung, vice vd för global verksamhetsstrategi och företagshållbarhet på Western Digital, i ett pressmeddelande.

FAKTA

Sällsynta jordartsmetaller

En grupp av 15 ämnen, eller 17, beroende på hur de definieras. I vissa sammanhäng räknas även grundämnena skandium (Sc) och yttrium (Y) som sällsynta jordartsmetaller.

De är en grupp grundämnen som är av stor betydelse för vårt nutida samhälle, och har blivit allt viktigare för produktionen av renare och mer energieffektiv teknologi. De kallas ofta "högteknologins vitaminer" eftersom många moderna apparater inte fungerar utan dem. De används bland annat till hybrid- och elbilar, permanentmagneter, vindkraftverk, solceller, mobiltelefoner, datorer, lågenergilampor.

Cerium: katalysatorer, glas, poleringsmedel, legeringar

Dysprosium: permanentmagneter (neodym-järn-bor-magneter, NdFeB)

Erbium: fiberoptik, färgning av glas, lasrar

Europium: ljuskällor, bildskärmar

Gadolinium: permanentmagneter, ljuskällor, legeringar

Holmium, lutetium, ytterbium, tulium: lasers, röntgenfotografering – har dock mindre kommersiell användning

Lantan: katalysatorer, tillsatsmedel i glas och keramiska material, NiMH-batterier

Neodym: permanentmagneter (NdFeB), legeringar, keramer, lasers

Praseodym: permanentmagneter (NdFeB), NiMH-batterier, keramer, legeringar, katalysatorer, poleringsmedel, tillsats i glas.

Samarium: permanentmagneter (samarium-kobolt, SmCo), optik

Terbium: som substitut till dysprosium i permanentmagneter (NdFeB), ljuskällor

Yttrium: ljuskällor, keramer, glas, legeringar och lasers

EU importerar 99 procent av sitt behov från Kina. Återvinning av metallerna står bara för några procent av behovet.

Källa: Sveriges geologiska undersökning, SGU

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.