ANNONSSAMARBETE MED ...

Samsung Sveriges produktchef om nya Note10 och Note10+

NyTekniks läsare har fått möjlighet att ställa frågor om nya Galaxy Note10 och Note10+ till Samsung Sveriges produktchef på mobilsidan, Andreas Bergqvist. Nu svarar Andreas på läsarnas frågor om prestanda, videoredigering, S Pen och varför Note10 och Note10+ är Samsungs kraftfullaste mobiltelefoner hittills.

Publicerad

I början på augusti presenterade Samsung nya Note10 och Note10+. Mobiltelefonerna är framtagna för användare som söker den högsta prestandan, och passar både för arbetet och på fritiden. Med Note10 och Note10+ får användaren en laptop, videokamera, spelkonsol och intelligent penna i ett.

- Tack vare en helt ny Samsungprocessor är Galaxy Note10 hela 20 % snabbare än Galaxy Note9. Trots den ökade kraften är den strömsnålare och batteriet ger mer tid för arbete, skapande och underhållning, berättar Andreas Bergqvist, Samsung Sveriges produktchef på mobilsidan.

Frågor och svar om Galaxy Note10 och Note10+

Varför finns det två storlekar på Note10?

Baserat på våra kunders feedback som gärna velat se en mer kompakt Note-mobiltelefon har vi nu introducerat två storlekar. Galaxy Note10+ för de som vill ha både kraften och skärmytan (6.8”-skärm), och Note10 – en kompaktare modell som inte är mycket större än t ex Samsung Galaxy S10, trots en större 6,3"-skärm.

Hur mycket RAM-minne har Note10 och Note10+?

Galaxy Note10 har 8GB RAM och Note10+ har 12GB RAM.

Batteriet - håller det verkligen ett dygn?

Batteriet håller hela dagen vid normal användning med 30 minuters laddning. Batteriet räcker längre tack vare större storlek än tidigare och att din mobil lär sig hur du använder den och kan spara ström genom att stänga av funktioner du inte använder.

Tycker du att man ska uppgradera från sin S10 till den nya Galaxy Note10?
Galaxy Note10 och Note10+ är våra mest kraftfulla mobiltelefoner någonsin. Beroende på vilka funktioner som man använder kommer Galaxy Note10 underlätta din vardag. Den har en kamera med ny teknik som ger stora kreativa möjligheter och ett batteri som räcker för mer än 24 timmars användning. Den har en stor, nästan heltäckande skärm och med S Pen kommer du att upptäcka ett snabbare, mer precist sätt att arbeta.

Hur pass mycket kan Note10 faktiskt ersätta min laptop i arbetet?

Galaxy Note10 kan smidigt kopplas till en extern skärm för att få ett användargränssnitt som liknar en vanlig PC genom DeX (Desktop Experience), vilket möjliggör effektivt arbete med din mobiltelefon. På nya Galaxy Note10 har DeX förbättrats ytterligare; med en USB-kabel kopplar du din Galaxy Note till din dator och kan arbeta med mobil och dator parallellt på samma skärm. Du kan utnyttja både mobilens appar och datorns program samtidigt och enkelt flytta filer mellan dator och mobil.

Läs mer om DeX här

Kan man använda separat tangentbord och bildskärm?

Galaxy Note10 och Note10+ har stöd för både tangentbord och mus, och kan dessutom anslutas till en separat bildskärm.

Hur kommer det sig att Note10 har en 1080p-skärm när Note4 hade en 1440p-skärm?

Galaxy Note10 och Note10+ skärmen har fler förbättringar förutom skärmupplösning, så som färgåtergivning och kontrast för att nämna ett par. Skärmen i Galaxy Note10+ har även blivit utnämnd som marknadens bästa mobila skärm av tredjeparts testinstitutet DisplayMate.

Varför saknas hörlursjack?

I och med att de flesta användare går mot trådlösa alternativ har Samsung valt att prioritera ett större batteri över hörlursuttaget. Tack vare denna prioritering har vi cirka 100 mAh större batteri i kombination med förbättrad ultraljudsteknik för fingeravtrycksläsaren.

Har Note10 FM-mottagare som går att aktivera?

Galaxy Note10/10+ har inte FM-mottagare

Nyheter med S Pen jämfört med den för Note9?

S Pen sitter smidigt i telefonen och bara genom att ta fram den får du upp smarta genvägar till funktioner och program. Utan att låsa upp eller öppna något program kan du både göra snabba skisser och detaljerade teckningar. Dina anteckningar kan enkelt föras över till textformat och användas i exempelvis Microsoft Word. Pennan har Bluetooth och nytt med Galaxy Note10/Note10+ är att S Pen är utrustad med en rörelsesensor som gör att den även kan användas för att styra presentationer eller som fjärrkontroll till kameran.

Kan man föra noteringarna med penna direkt när den når skärmen eller måste man starta noteringsprogram först?

Utan att låsa upp eller öppna något program kan du både göra snabba skisser och detaljerade teckningar. Dina anteckningar kan enkelt föras över till textformat och användas i exempelvis Microsoft Word.

Viken mjukvara är det för fingeravtryck?

Vi på Samsung säkerställer den mest säkra tekniken vad gäller fingeravtrycksläsaren och dess mjukvara. Däremot kan vi på grund av säkerhetsskäl tyvärr inte uppge exakta detaljer kring mjukvaran.

Har ni något samarbete med Fingerprint Cards och deras sensorer?

Galaxy Note10 har Samsung Knox som ger dig säkerhet i flera nivåer. Du, och bara du, når enkelt ditt innehåll med en ultraljudsbaserad fingeravtrycksläsare. Innehållet skyddas dessutom av en kombination av hård- och mjukvara som skyddar det som är ditt. Vilka underleverantörer som används i våra säkerhetslösningar är inget vi uppger.

Hur utmärker sig kameran på den nya modellen? Finns fler objektiv?

Nya Galaxy Note10 tar ett stort steg framåt för alla som fotar och filmar. Bildstabiliseringen har utvecklats för att ge stabila bilder från både skakiga bergsvägar och skrattande fotografer. Dessutom kan du nu även i film få bokeh-effekt, dvs kort skärpedjup, för att på så sätt skapa fokus på det som är viktigt i bilden. Vidvinkelkameran täcker 123° grader av synfältet, lika mycket som ditt öga. Du kan med andra ord fånga storslagna landskap eller hela gruppen i en bild.

Finns RAW-formatet på bilder kvar, har det i min Note8?

Kameran i Galaxy Note10 och Note10+ stöder RAW-formatet när man använder PRO-läget som ger mängder av möjligheter för manuella inställningar så att du kan få till den perfekta bilden.

Hur fungerar videoredigeringsprogrammet som kommer med Note10?

I nya Galaxy Note10 finns också två videoredigeringsmöjligheter, dels en smidigare i galleri-appen, dels finns stöd för det mer professionella Adobe Rush som är fullt anpassat för Galaxy Note10.

Berätta mer om hur Note10 kan spela in video med bokeheffekt?

Galaxy Note10 och Note10+ kan spela in video med bokeh-effekt (skärpedjup). I Galaxy Note10 sker detta med hjälp av mjukvara i telefonen, på Galaxy Note10+ finns även en djupkamera med Time-Of-Flight-funktionalitet (Depthvision camera) vilket betyder att den mäter tiden det tar för ljuset att studsa mot olika objekt mäta avstånd och mått, till exempel för att se om en möbel passar i hemmet. Djupkameran i Note10+ ger även en bättre bokeh-effekt i både bilder och video och du kan göra dina egna 3D-renderingar med hjälp av appen 3D.

Är det troligt att Samsung kommer satsa på en "snurr" kamera till S och Note serien eller kommer man vänta tills tekniken finns att ha den under skärmen?

Samsung kommer att fortsätta att producera innovativa produkter som hjälper användare i vardagen. Dock kan vi inte avslöja framtida planer av produkter vi inte lanserat.

Kommer Note X få en funktion för tangentbordet där man kan pincha för att förstora de bokstäverna en trycker på? Denna funktion hade jag velat se för oss som har stora tummar och ogillar de nya krympande mobilerna (bredden)?

Galaxy Note10+ är en av de största mobilerna vi någonsin lanserat för att du ska få en större upplevelse – men tack vare den ergonomiska och tunna designen ligger den skönt i handen. Användargränssnittet är också anpassat efter skärmens storlek, vilket gör det enkelt att med en hand bläddra och klicka på funktioner. Tangentbordet från Samsung har dock inte den funktionalitet som efterfrågas i dagsläget. I och med att Samsung använder ett öppet operativsystem hoppas vi att det finns utvecklare som kan tillgodose detta behov av tangentbord via Google Play.

När finns modellerna tillgängliga att köpa i Sverige och vad kommer de att kosta?

Förhandsbokningen har redan påbörjats, säljstart är den 23 augusti. Rekommenderade priser är 10 790 SEK för Galaxy Note10 (256 GB) och 12 490 SEK för Galaxy Note10+ (256 GB) samt 13 590 SEK för Galaxy Note10+ (512 GB)

Innehåller den IMINT Image Intelligence mjukvaror?

Galaxy Note10 har inte mjukvaror från IMINT installerade.

Kommer Note10 att stödja 5G?
I Sverige kommer Galaxy Note10 och Note10+ att finnas i 4G-versioner, i dagsläget finns inga planer på att lansera en 5G-version i och med att utrullningen av 5G-nätverk inte startat i Sverige.

På vilket sätt används AI för att förbättra användarupplevelsen?

AI används på flera områden i mobilen, t.ex. i användargränssnittet för att visa genvägar till appar som du ofta använder, anpassade till tid och plats. För kameran används intelligent bildbehandling för att göra det enklare att ta fantastiska bilder, så att alla dina bilder blir värda att dela. Tekniken gör också att kamerasensorn kan utnyttjas mycket effektivt och ger bästa möjliga färgåtergivning baserad på objektet. Batteriet räcker också längre tack vare att din mobil lär sig hur du använder den och kan spara ström genom att stänga av funktioner du inte använder.

LÄS MER OM Galaxy Note10 och Note10+ HÄR