ANNONS FRÅN EPLAN NORDIC
Koder och standarder skapar struktur för BIM
Byggnadsinformationsmodellering (Building Information Modelling – BIM) är just nu ett hett diskussionsämne inom byggteknik. Men är det bara en tillfällig trend eller kommer det att bli en viktig metod för att planera, bygga och sköta om byggnader? Vi har pratat med Rolf Schulte, marknadschef inom byggteknik på Eplan.
Hur skulle du definiera BIM som en planeringsmetod?
Rolf Schulte:
- Byggnadsinformationsmodellering, eller BIM, innefattar alla faser i ett byggnadsarbete: planering, konstruktion, skötsel och användning. Fokus ligger på ett mjukvarubaserat nätverksarbete av alla faserna. BIM-metoden skapar integrerade samarbeten mellan deltagande företag, användar32e och ägare över flera områden men också självständigt i arbetsfaserna. Jag tror att fördelarna är att alla projekt – oavsett om det är en nykonstruktion eller renovering – kan förverkligas snabbare och med mindre kostnader. Utöver det så ökar kvaliteten av data. Planerings- och utförandedata erbjuder ytterligare värde i senare faser för bekväma, resurssparande och lönsamma byggnationer.
Eplan säger: “Vi utvecklar en av världens ledande mjukvarulösningar för maskiner, anläggningar och kontrollskåp.” Hur passar det in i en lösning för att planera byggnader enligt BIM-metoder?
- Eplans lösningar används i flera branscher och industrier. Fram tills nu har det däremot inte funnits fokus på någon industrispecifik kommunikation, varken internt eller externt. Faktum är att dokumentationen av schematiska diagram för otaliga byggnader, hallar, fabriker, sjukhus, flygplatser, varuhus redan blivit levererade till byggnadschefer i ett Eplan-format. En del chefer bestämmer i deras leveransspecifikation att Eplan-formatet måste användas för byggnadens elektrotekniska dokumentation. Till exempel så kan företag skicka information om komponenter av byggnadens tekniska utrustning från en BIM-modell till Eplan Platform. Exempelvis information som är relevant för byggnadens automatik eller energiförsörjning. Hos Eplan fortsätter data att behandlas för att gör den tillgänglig för att programmera kontrollsystemen och AVA, eller för att exempelvis bygga distributionspanelen och kontrollskåp.
BIM kommer att ha flera olika detaljnivåer gällande data, från 100 till 500. Kan du förklara vad det handlar om?
- Det är vad vi kallar för LOD-faser, vilket står för det engelska uttrycket “Level of Development”. Graden av alfanumerisk information och den grafiska representation för en komponent blir mer detaljerad när de olika utvecklingsfaserna gör framsteg. Till exempel är det första och enda intresset i förplaneringsfasen att en strömbrytare kommer placeras på väggen. I ett senare skede kommer strömbrytaren sedan att bli specificerad till en tryckknapp eller en serie serieströmbrytare. Nästa steg är att bestämma vilken tillverkare och vilket strömbrytarprogram som ska användas. Detaljerna ökar gradvis, från den preliminära modellen (LOD 100) till designmodellen (LOD 200) upp till den faktiska modellen (LOD 500).
En annan förutsättning är förekomsten av erkända koder och standarder. Enligt din åsikt, hur långt gånget är standardiseringsprojekten?
- En stor fördel inom byggnadsbranschen är att det finns många koder och dokument för tekniska funktioner. Däremot är den stora variationen än så länge en stor utmaning för att använda BIM. Koder och dokument skapar struktur för BIM. På grund av de konstant ökade tekniska möjligheterna blir de tekniska dokumenten ständigt granskade, ändrade, utökade och anpassade. Och det händer med BIM. Mycket har åstadkommits – men det är fortfarande mycket att göra. Vi undersöker just nu hur vi globalt kan integrera vår plattformslösning ytterligare i BIM-processen.
Vad tycker du om påståendet “BIM gör planeringen dyrare”?
- Nej, så klart att det inte gör det! Du måste bara förstå potentialen med BIM. Planering går snabbare, har högre kvalitet och kostar dessutom mycket mindre. De första förberedelserna, träningen och implementeringen av BIM i ett företag kommer att involvera kostnader, arbetsinsatser och förlust i produktiviteten. Men det vi pratar om är en hel teknologiomställning för ett företag. Det kan liknas vid att byta från ett skissbord till CAD-teknik för 30 år sedan.
- Från början kollade många skeptiskt på omställningen och det involverade dessutom höga kostnader. Fördelen då var att det var datorn som gjorde det möjligt att tydligt kunna se den teknologiska förändringen. Kortfattat kan man säga att BIM inte gör planeringen dyrare. BIM gör den mer effektiv, och därmed mer kostnadseffektiv om det används på rätt sätt.
Efter planerings- och byggnadsfasen så hanterar även BIM hela byggnadens livscykel med hantering och eventuell rivning – därmed finns det potential att öka effektiviteten. Om ett företag bygger en byggnad och sedan säljer det, skulle det fortfarande finnas anledning att planera den genom att använda BIM?
- BIM-metoden och dess fördelar är ännu inte speciellt utbredda hos byggföretag. Däremot finns det två väldigt intressanta aspekter för dem att överväga: själva konstruktionen och försäljning av byggnaden. För många projekt innebär BIM-metoden att de kommer att klara tidsplanen och hålla sig inom budget. Det beror på att planeringsfelen kan upptäckas – och åtgärdas – i ett mycket tidigare skede. I dag upptäcks och åtgärdas planeringsfel under på byggarbetsplatsen, vilket resulterar i fler utgifter och förseningar. Saker som ett byggföretag gärna undviker. BIM erbjuder de bästa förutsättningarna för en större transparens i byggnadsarbetet och byggprocessen.
- När byggnaden är färdigställd så undersöks och dokumenteras kvaliteten på byggnationen. Ju högre kvalitet på byggnaden och dokumentationen, desto högre kan intäkterna bli. I dag kan egenskaper som energihantering endast åstadkommas genom en bra byggnadsautomation. Men det är det inte i närheten av att vara tillräckligt att endast dokumentera vilka komponenter som har blivit installerade och vad drift- och konsumtionskostnaderna kan förväntas bli. Den nya ägaren har ett egenintresse i att försäkra sig om att kontrollsystem och att verifikationen går i linje med den planerade värderingen. Nödvändiga justeringar kan behöva göras för att undvika höga och oväntade energikostnader. Mer ofta än sällan är det tyvärr så att dokumentationen som lämnas över efter att arbetet är avslutat inte längre är aktuell.
Nästa steg i ämnet att djupdyka i?
EPLAN Nordic erbjuder en speciell webbsändning för att demonstrera hur EPLAN:s mjukvaror stödjer det integrerade dataflödet – från förstadiet till kvalitetsdokumentationen.
Läs mer om möjligheterna med byggnadsautomation och begär en demonstration.