ANNONS FRÅN COMSOL

De utnyttjar matte- och datakunskaperna maximalt

Björn Bretz på COMSOL utvecklar algoritmer för att skapa effektiva finita elementnät (mesh).

Utvecklingsavdelningen på COMSOL tar fram algoritmer och gränssnitt som används av tiotusentals ingenjörer över hela världen.

Publicerad Senast uppdaterad

Resultatet av deras arbete mynnar ut i att våra elbilar kan köras längre sträckor, att 4G-antennerna optimeras för större räckvidd och att ingenjörer kan lösa problem som var mer eller mindre omöjliga för 10 år sedan. Till sin hjälp har de matematik- och programmeringskunskaper i världsklass.

Tangentborden knackar i korridorerna på COMSOLs kontor i centrala Stockholm. Här arbetar 70 personer heltid med programvaruutveckling. Mjukvaran COMSOL Multiphysics började utvecklas för cirka 20 år sedan och har idag vuxit sig till en storspelare inom simulering med finita elementmetoden (FEM).

- Vi använder oss mestadels av FEM, som kan användas för att lösa en stor klass av problem. Det kanske mest klassiska exemplet är för hållfasthet, men vi har produkter som är specialiserade mot värmeöverföring, elektromagnetism, flödesmekanik, akustik och mycket mer. En av anledningarna till att vi har varit så framgångsrika är att vi även kan lösa kopplade fenomen, multifysik. Matematiskt innebär det att lösa starkt kopplade partiella differentialekvationer. För att kunna lösa problemen använder vi oss av numeriska metoder, så självklart är matematik hela basen i vårt företag, säger Lars Langemyr som är utvecklingschef på COMSOL.

I skolbänken kan det vara svårt att förstå vilken nytta vi kommer att ha av matematikkunskaperna, men på COMSOL blir det tydligt. De allra flesta på kontoret har en civilingenjörsexamen eller är tekniska doktorer och de använder sina kunskaper till fullo. Det räcker dock inte bara med att använda matematikkunskaperna, då dessa måste omsättas till algoritmer och i slutändan användarvänliga gränssnitt.

- För att lösa en FEM-modell måste geometrin diskretiseras med hjälp av en mesh (beräkningsnät). Meshen måste kunna genereras automatiskt, men användaren måste samtidigt ha viss frihet att själva styra slutresultatet. Idag tar våra användare in sin prototyp från en CAD-mjukvara, sätter upp material- och randvillkor och skapar sedan en mesh innan problemet kan lösas. Det kanske är lätt att tro att det inte är så mycket matematik involverat innan vi löser ekvationerna för det fysikaliska problemet, men så är inte fallet. Mitt jobb är att se till att kedjan från ritning till mesh går så smidigt som möjligt. Meshen som skapas ska vara så effektiv som möjligt, och samtidigt ska användaren kunna påverka resultatet under full frihet, säger Björn Bretz som ansvarar för utvecklingen av meshfunktionaliteten.

Även om många på COMSOLs utvecklingsavdelning är specialiserade på matematik, så är det inte en nödvändighet. För att skapa en mjukvara är goda programmeringskunskaper av stor vikt.

- Direkt efter min examen från Datateknik på KTH började jag på COMSOL. Jag har haft förmånen att vara med om att skapa den helt nya produkten COMSOL Compiler som precis lanserades. Nu har jag jobbat 2 år på COMSOL och jag tror att det är ovanligt att man som programmerare får så mycket ansvar så fort som jag har fått på COMSOL, säger David Karlbom.

Vad har då varit det mest positiva med att jobba på COMSOL?

- Jag har fantastiskt duktiga kollegor med sammanlagt hundratals år av erfarenheter som jag lär mig av. Som programmerare är det ju inte alltid tydligt vad koden slutligen används till, men här skapar vi mjukvara som används av ingenjörer över hela världen och vi kan tydligt se resultatet av vår utveckling, säger David.

COMSOL växer kontinuerligt så det finns ett ständigt rekryteringsbehov. Omsättning har ökat för varje år och landade på drygt 700 miljoner SEK förra året. Dessutom har företaget en mycket stark finansiell ställning. För närvarande finns ett tiotal lediga tjänster på utvecklingsavdelningen i Stockholm.

- De flesta som börjar hos oss kommer direkt från avslutade civilingenjörsstudier och en del börjar sitt första ”riktiga” jobb efter doktorsexamen. Självklart är det ett plus om man har relevant erfarenhet av programvaruutveckling från tidigare jobb, men det är inte nödvändigt. Gemensamt för dem som börjar hos oss är intresset för matematik i kombination med algoritmer och programmering, säger Björn Bretz som själv började på COMSOL direkt efter avslutade studier i Teknisk Fysik på Uppsala Universitet.

På COMSOLs hemsida finns en lista över utlysta tjänster, men företaget tar också emot spontana ansökningar.

FAKTA:

COMSOL levererar simuleringsmjukvara som används inom forskning och utveckling. Kunderna finns inom alla olika typer av företag, forskningslaboratorier och universitet. COMSOL Multiphysics® och COMSOL Server™ är svenskutvecklade mjukvarumiljöer för modellering och simulering av fysikaliska system. En speciell styrka är förmågan att ta hänsyn till kopplade fenomen, vilket kallas multifysik.

Tilläggsprodukterna utökar simuleringsplattformen för applikationer inom elektromagnetism, mekanik, strömningsmekanik och kemi. COMSOL Multiphysics® kan länkas mot de vanligaste tekniska beräknings- och CAD-verktygen. COMSOL grundades i Stockholm 1986 och har idag cirka 500 medarbetare på 19 kontor runt om i världen.

För mer information: www.comsol.se