ANNONS FRÅN AWS

Dataskydd - vitalt för Europas digitala transformation

Marielle Lindgren, chef för AWS i Norden, Baltikum och Benelux

Den Europeiska kommissionen har ambitiösa målsättningar för EU-länderna och deras digitala transformation. Bland dem finner vi till exempel mål som att 75% av företag ska använda sig av molntjänster, AI och Big Data till 2030. I den omställningen ligger Sverige i framkant och 75% av företag beräknas använda molntjänster redan 2025. Men en digital transformation likt denna kommer inte utan sina utmaningar och säkerhet står högt på agendan för att möjliggöra omställningen.

Publicerad Uppdaterad

På uppdrag av Amazon Web services (AWS) har forskningsinstitutet Public First tagit fram rapporten Unlocking Europe’s Digital Potential. Detta för att bättre förstå hur företag och samhälle kan samarbeta för att möjliggöra Europas digitala ambitioner. Bland annat har man tittat på vilken roll som molntjänster spelar i möjliggörandet av EU:s mål.

I undersökningen har Public First granskat nio olika europeiska länder och kartlagt deras status jämfört med EU-målen. Om målen uppnås estimerar Public First att det kan skapas värde på över 28 biljoner kronor över hela EU-området fram till 2030. Specifikt för Sverige ligger estimatet på 1 500 miljarder kronor. Det motsvarar 29% av vår ekonomiska produktion.

Majoriteten av det här ekonomiska värdet, närmare bestämt 55%, är direkt knuten till användningen av molntjänster.

Säkerheten måste komma först

Användande av molntjänster är en nyckelfaktor för att lyckas skapa innovation och öka konkurrenskraften i samhället. Men insikterna kring vikten av säkerhet och skydd av data får inte gå förlorad i omställningen. För att garantera datasäkerhet och dataskydd behöver leverantörer, experter och organisationer arbeta tillsammans. Det är genom kombinationen av säkra molntjänster och en stark intern säkerhetskultur som bäst förutsättningar skapas.

”Grunden för att bygga en positiv säkerhetskultur är att förstå att alla i organisationen är en del av, och delaktiga i, säkerhetsarbetet. Maximal säkerhet måste kunna uppnås och ha högsta prioritet utan att vara ett hinder för verksamheten. Det handlar om att bygga rätt processer, använda rätt verktyg och säkerställa att alla i organisationen känner ett eget ansvar för frågan”, säger Marielle Lindgren, chef för AWS i Norden, Baltikum och Benelux.
AWS stöttar Europas digitala framtid

Säkerhet handlar också om regelefterlevnad. Dels behöver dina molntjänster kunna erbjuda verktyg att skydda organisationens data, och dels behöver de göra det möjligt för användarna att säkerställa att lagring och behandling av data följer rådande lagar och regler (som till exempel GDPR).

Genom tekniska, avtalsmässiga och operativa åtgärder möjliggör AWS tillväxt genom säkra molntjänster. Tusentals av Europas snabbt växande startups, statliga organisationer och stora företag, inom branscher med höga säkerhetskrav, använder idag AWS för att kunna såväl skapa innovation snabbare som att tillgodose sina kunder den säkerheten och det skyddet som de förtjänar och har rätt till.

AWS lanserade under 2021 programmet AWS ClearStart som utvecklades i nära samarbete med lokala partners. Syftet med tjänsten är att hjälpa framförallt kunder i offentlig sektor att flytta IT-drift till molnet på ett enkelt sätt och få full kontroll över säkerhet och regelefterlevnad.”. AWS ClearStart består av kryptering, teknisk arkitektur, utbildning och konsulttjänster från lokala partners.

AWS erbjuder sina kunder en omfattande uppsättning av tjänster, verktyg och resurser för att skydda data. Kunderna har full kontroll över sin data och hur den används. AWS stöttar dem i sin tur med den säkraste molntjänstmiljön som existerar idag.

Tydliga och kontinuerligt uppdaterade regelverk för dataintegritet och regelefterlevnad är en nödvändig utveckling, men det medför samtidigt ofta ökad komplexitet för kunderna. Vår uppgift är att erbjuda molntjänster som är helt i linje med dagens och morgondagens regelverk och som samtidigt är enkla att komma igång med, använda och administrera”, säger Marielle Lindgren.

Läs mer om skydd av data med AWS.