Tre länder går samman om gemensamt slutförvar för kärnavfall

2021-02-02 13:46  

En ny europeisk organisation har bildats med målet att skapa ett gemensamt underjordiskt slutförvar för kärnavfall som kan användas av flera länder.

Den nya organisationen heter The Erdo Association och bildades den 7 januari 2021 av Danmark, Norge och Nederländerna. Fler länder väntas ansluta sig under året. Erdo står för European Repository Development Organization.

Varje europeiskt land måste själv ta ansvar för sitt radioaktiva avfall. Underjordiska djupförvar betraktas som det enda säkra sättet att förvara det farligaste och mest långlivade avfallet utan att belasta framtida generationer. Men ännu finns inget sådant slutförvar byggt någonstans. Det högaktiva och långlivade avfallet har därför placerats i tillfälliga lager.

För en del länder är det en enorm utmaning att bygga ett nationellt slutförvar för kärnavfall, inte bara rent tekniskt och ekonomiskt utan även kompetensmässigt. Tanken med Erdo är att dessa länder i stället kan arbeta tillsammans för att tackla de svåraste utmaningarna.

Skalmässiga och ekonomiska fördelar

Den nya organisationen har föregåtts av tio års förberedelser. Åtta europeiska länder med små mängder radioaktivt avfall har redan samarbetat i Erdo Working Group. När den nya organisationen nu har bildats ses det som ett steg närmare målet om ett gemensamt underjordiskt slutförvar.

Det finns både skalmässiga och ekonomiska fördelar i att utveckla gemensamma anläggningar, skriver Erdo Working Group på sin hemsida. En möjlighet kan vara att ett land bygger en anläggning, som sedan andra länder kan använda.

Förutom att den nya organisationen ska fungera som ett öppet forum där tekniska erfarenheter kan delas bland medlemmarna räknar Erdo med att kunna genomföra konkreta projekt, till exempel för att studera potentialen med djupa borrhål.

Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Elin Bergqvist

Det avfall som räknas som högaktivt, så kallat high-level waste, kräver både avskärmning och kylning. Det kan till exempel handla om utbränt kärnbränsle. Enligt branschorganisationen World Nuclear Association bildar en typisk reaktor om 1 GW 25-30 ton använt kärnbränsle per år.

Sverige och Norge ska samarbeta

I slutet av 2013 förvarades enligt IAEA totalt cirka 370 000 ton använt kärnbränsle i olika lager världen över efter att ha tagits ut från kärnkraftverk.

Även Sverige och Norge har tecknat ett avtal om ett samarbete när det gäller kärnavfall. Avtalet omfattar dock endast tre ton kärnavfall från norska Institutet för energiteknik som kärnteknikföretaget Studsvik ska transportera och inspektera. Slutförvaring ska inte ske i Sverige.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt