Här är de fem tydligaste elbilstrenderna

2020-10-17 07:00  
Skiftet till elbilar har tvingat traditionella tillverkare att börja om från början, skriver Felix Björklund. Foto: Unsplash och TT

Batteridriften raderar gamla identiteter, även om tillverkarna alltid hävdar att ”själen” finns kvar. Men vad är det då som har tillförts? Här är de starkaste elbilstrenderna, enligt Ny Tekniks Felix Björklund.

För inte länge sedan var billandskapet ganska enkelt att navigera. Rollerna och hackordningen var tydlig.

Men skiftet till elbilar har tvingat traditionella tillverkare att börja om från början, och då kan gammalt bagage vara tyngande.

Vilka är då trenderna – och är det bara de unga bolagen som sätter tonen?

Tills döden skiljer oss åt – eller jag hittar någon annan

En tydlig trend i elbilsvärlden är att märkeslojaliteten är som bortblåst. De märkestrogna föredrar en förbränningsmotor och de fäller gärna kommentarer om franskt skräp, anonyma tyskar och Svenssonvagnar.

Samtidigt bortförklaras rapporter om tillkortakommanden hos det egna bilmärket alltid som missförstånd eller konspirationer.

Den här personlighetstypen är dock på tillbakagång, för elbilseran har suddat bort en hel del av detta.

Många märken har saknat batteridrivna alternativ, och även om segmentet med rena elbilar börjar blomma ut så är det glest i vissa led. Det har inneburit att exempelvis de som vill ha en BMW men inte en I3 eller en Renault-suv får leta på annan ort.

Och som motpol till detta har Tesla snabbt trummat upp en följarskara som med väldig vigör kämpar för sitt märke. Hur det kommer att se ut framöver blir spännande att se.

Konsten att jämföra äpplen med päron

När Tesla lanserade sin Model S så fanns det ingen elbil att jämföra den mot. Alternativen till Teslan var antingen Nissan Leaf eller BMW i3.

Det har tagit tid för elbilsutbudet att mogna och det är först de senaste åren som en spekulant har flera bra alternativ att välja mellan.

Läs mer: Så kan Europas elbilar vinna kriget om köparna

Och med det har vi i år nu börjat komma till segmentering. Elbilar är inte en smal nisch, utan finns i form och funktion från instegs- och pendlingsbilar hela vägen upp till lyxkryssare och superprestandamonster. Och äntligen har vi kommit till en position då vi inte längre behöver jämföra äpplen och päron.

En tydlig sak som vi ser är att räckvidd och snabbladdningskapacitet betraktas som premiumattribut.

Själv är bäste dräng

För bara några år sedan var de flesta biltillverkare tydliga med att elektrifiering inte utgjorde ett problem. Lite hårddraget menade de att de kunde köpa in batterier och elmaskiner för att sedan slå in det i sin märkesförpackning och voilá en elbil var född.

Men nu är det annat ljud i skällan. Insikten har nåtts om att det blir strategiskt viktigt att ha egen forskning och utveckling inom nya områden för att inte halka efter.

Det syns i bland annat att många tillverkare köper upp företag som sysslar med batteri- och elmaskins- och inte minst mjukvaruutveckling – samt plöjer ner enorma summor på att sätta upp egna specialiserade avdelningar. Eller som Volvos utvecklingschef Henrik Green uttryckte det i en intervju med Ny Teknik:

– Förespeglingen för tre-fyra år sedan var att man skulle kunna köpa en off the shelf-lösning, men för 1,5-2 år sedan nådde vi till slutsatsen att elmaskinen är en nyckelfaktor i elbilen. Vi behöver skapa kompetens och förståelsen själva och hur vi ska kunna styra tekniken med mjukvara.

Mjuka är det nya hårda

För fem år sedan satt jag i en intervju med ett datalagringsföretag från Silicon Valley som sa "data är den nya valutan". De företag som inte är medvetna om att de behöver förvandlas till dataföretag kommer inte att överleva…

Men hur appliceras det här på elbilar och bilindustrin? Jo, dels i att elektrifieringen ger större och snabbare möjligheter till datainsamling samt att det som finns under skalet nu spelar in i hur attraktiv en bil är. Och det här är faktiskt viktigare för många bilköpare än huruvida det sitter en rak fyra eller en V8 under huven.

Ta Tesla som exempel. Ett enormt värde som deras bilar har är fjärruppdateringarna samt att de så snabbt och enkelt kan åtgärdas/uppgraderas.

Lägg till att de samtidigt är rullande datainsamlare som ständigt skickar in data om trafiksituationer, systemstatus och förarinteraktioner så har Tesla ett väldigt gott underlag att bygga vidare på.

Ett annat exempel står Volvo Car Group för. Vid lanseringen av XC40 P8 Recharge och Polestar 2 kastade tillverkaren in handduken och gav upp på försöken att utveckla egna mjukvarulösningar för infotainment.

Vi ser att de digitala förväntningarna inte baseras på andra bilar längre. I stället jämförs bilen med telefonen, de smarta högtalarna och andra prylar. Och saker som kartor och röststyrning är vi inte lika bra på som Google, sade Ödgärd Andersson, ansvarig för mjukvaruutveckling och elektronik på Volvo Cars, vid lanseringen av elbilen 2019.

Unga ystra… gamla trogna

Det var länge som hästkraftskriget stod mellan de tyska tillverkarna. Audi, BMW och Mercedes lanserade sina högpresterande modeller, RS (Audi), M (BMW) och AMG (Mercedes) om vartannat och ständigt pressades gränserna för hur många hk det gick att trycka ner i sin nya bil. Lägg till att på andra sidan Atlanten utkämpades en motsvarande batalj mellan de amerikanska tillverkarnas ”pony cars” (”muskelbilar”).

Sen kom Tesla och la krokben för hela branschen. Accelerationstider och hästkrafter är något helt annat för en elmaskin än för de som sysslar med förbränning. Och det märktes snabbt.

Och istället för att svara upp, och försöka tävla med det nya – kastades handdukarna in och man började ögna andra områden att kämpa om.

Så istället för att det hästkraftskrigas i Bayern – är det istället Lucid Motors och just Tesla som kämpar om hk-tronen.

Bubblare:

Soldrift och fast fas elektrolyt

De batterigenombrott som vi har haft de senare åren är en av grundförutsättningarna för att vi över huvud taget ska ha elbilar. Och framöver kommer det hända mycket. Teslas Elon Musk sa att de med sina nya celler kommer att ha högre energitäthet och lägre kostnader – och räkna med att batteritillverkare världen över är inne på samma spår.

Holländska Lightyear och tyska Sono Motors är några som satsar på solceller på bilar. Och i takt med att cellerna blir bättre – blir även businesscaset att sätta dem på bilar. Ännu så länge är det långt kvar innan solen kan stå för hela energibehovet, men tanken är eggande.

Skynda långsamt

Även den som går långsamt kommer fram, sa Skalman och tyckte att det var ett förbannat jäkt hela tiden. Och den insikten har bilindustrin kommit fram till när det gäller självkörande bilar. För ett par år sedan så stod nyheterna om olika framgångar inom autonom teknik som spön i backen.

Biltillverkarna tillsammans med Google-syskonet Waymo, Uber samt en uppsjö med teknikutvecklare armbågades om rubrikutrymme och om vem som skulle få ut en självkörande bil först.

GM skulle ha självkörande taxibilar i San Francisco 2020 och Tesla skulle ha en miljon robottaxibilar 2021.

Så inträffade dödsolyckan i Arizona och luften gick lite ur hela autonomi-tåget. Förvisso tas det hela tiden steg framåt, och om man tittar bortom rena personbilar så finns det pilotprojekt som rullar. Men numera är det en mer nykter syn på det hela.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt