Premium

Han är Sveriges första rustningsmästare på 240 år

Svensk tillverkning av rustningar i stål kom i gång tack vare Gustav Vasa. Nu kan man tro att hantverket har fallit i glömska. Men i Mölnbo i Sörmland finns en nybliven rustningsmästare.

Ett dovt smällande av metall mot metall fyller den lilla smedjan när ett stycke glödgad plattplåt hamras ut i en mjukt rundad form. I det varma skenet från ässjan verkar en yrkesman som är den första av sitt slag sedan 1781. Albert Collins fick sitt mästarbrev 2020, 239 år efter att Sverige senast hade en rustningsmästare. Men vi tar det från början.

– Jag har kvar gamla teckningar på riddare och rustningar från när jag var 5-6 år, så intresset fanns tidigt. Och jag minns fortfarande känslan när jag såg Aranäshjälmen på Historiska museet för första gången som barn. Sedan är det klart att Ivanhoe gav en viss inspiration, säger Albert Collins och ler brett.

Det var framför allt hantverket och verktygen som fascinerade honom. Hur en rustning i praktiken tillverkas. När han sedan fick en pinnsvets i julklapp som 16-åring, för nu 30 år sedan, blev det första steget. Han åkte på en del lajv, en typ av levande rollspel, men var egentligen mest intresserad av utklädnaderna.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera