470 petaflops i kampen mot coronaviruset – så kan din dator hjälpa till

2020-03-25 06:00  

Det distribuerade datornätverket Folding@home som kartlägger coronavirusets proteiner är nu kraftfullare än världens sju största superdatorer. Många svenskar har delat med sig av sina datorer i kampen.

Uppdatering: Nu används över en exaflops för att kartlägga coronaviruset

För 20 år sedan startade forskare vid Stanford projektet Folding@home, där användare världen över kan koppla upp sina datorer och bidra med beräkningskraft för att kartlägga hur olika proteiner veckar ut sig. Det är en beräkningsintensiv process som kan vara till nytta för forskare som vill hitta botemedel mot olika sjukdomar. Resultaten har hittills legat till grund för över 200 vetenskapliga artiklar.

För två veckor sedan bestämde sig forskargruppen bakom Folding@home för att fokusera nätverkets samlade kraft på att kartlägga proteinerna i det nya coronaviruset sars-cov-2. Allt för att underlätta för de forskare världen över som försöker hitta motmedel som kan stoppa pandemin.

Sedan nätverket skiftade fokus har användartalen skjutit i höjden. 400 000 nya datorer har anslutit sig till nätverket, och antalet aktiva användare har ökat med 1 200 procent. Siktet är nu inställt på en miljon aktiva användare.

Resultatet är att nätverket nu har nått en beräkningskraft på runt 470 petaflops, 470 miljoner miljarder flyttalsoperationer i sekunden. Det är inte bara kraftfullare än världens största superdator Summit, med topprestanda på 200 petaflops. Det är faktiskt lika mycket beräkningskraft som världens sju kraftfullaste superdatorer sammantaget, skriver tekniksajten Tom's Hardware.

Läs mer: Datorn som tänker som en hjärna - ”hjärnkapacitet som en mullvadsråtta”

Enkelt att bidra själv

Alla som vill kan delta i Folding@home-projektet. Allt som krävs är att ladda ner ett datorprogram som kopplar upp dig mot nätverket. Sedan tilldelas din enhet en liten, lagom stor uppgift. En ”work unit” som datorn plöjer igenom för att sedan rapportera in resultatet till nätverket. Det tar inte mer än en kvart att komma igång och börja veckla ut protein.

Du kan välja att blygsamt bidra helt anonymt, eller att skapa ett användarkonto för att logga dina framgångar.

I Sverige har mängder av både företag och privatpersoner anslutit sig till nätverket de senaste veckorna. Ubisoft Massive, CGit och Telenor Sverige finns bland bolagen som gått ut och stöttat projektet.

Läs mer: Så länge kan coronaviruset överleva på olika ytor

– Jag har haft ett personligt engagemang och följt Folding@Home under lång tid. Därför var det extra roligt när flera medarbetare började höra av sig och ville vara med och stötta projektet. Vi såg det som en självklarhet för oss att bidra och började genast se över våra möjligheter att skapa en säker och dedikerad företagslösning från Telenor, säger Ulf Andersson som är informationssäkerhetschef på Telenor till Ny Teknik.

Företaget har sedan förra veckan dedikerat en av servrarna de hyr från molnleverantören AWS till att vika upp protein för Folding@home-projektets räkning.

”Känns bra att använda datorkraften till något gott”

Samtidigt kommer ett massivt stöd från enskilda personer som slutit upp i kampen mot corona. Inte minst på nätforum. Den pc-fokuserade tekniksajten Sweclockers har länge haft en grupp användare som anslutit sina kraftfullare speldatorer till projektet. Även här har uppslutningen skjutit i höjden. Beräkningskraften som forumet bidrar med har dubblats sedan Folding@home börjat kartlägga coronaviruset.

I dag är Sweclockers användargrupp en av de största bidragarna i världen till Folding@home-projektet. En av dem som har engagerat sig är forumanvändaren Robin Eklöw, som bidragit till Folding@home i omgångar sedan 2010.

– Från början var det så pass enkelt att jag bodde i en studentlägenhet där elen ingick till fast pris i hyran. Den större delen av dagarna var jag inte hemma, så jag tänkte att min dator lika bra kunde göra något bra medan jag ändå inte använde den. Som datorintresserad köper man oftast väldigt kraftfulla komponenter, men 90 procent av dygnets timmar används de långt ifrån fullt ut. Tanken att då även kunna använda den kraften till något gott känns bra helt enkelt, skriver Robin Eklöw i ett mejl till Ny Teknik.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

Engagemanget i projektet fick nytt liv när han såg nyheten om att Folding@home skulle fokusera på det nya coronaviruset. Sedan dess har han kopplat upp tre datorer mot nätverket – sin egen gamingdator, en kontorsdator och ett mediacenter. Alla står igång och vecklar sig igenom protein för projektets räkning.

– Sen tycker jag det är lite extra kul att vem som helst med en dator kan vara med och bidra. Man behöver inte ha high-end grafikkort för 6 000-7 000 kronor för att vara med och göra skillnad. Varje extra ”work unit” som simuleras tar forskarna närmare en lösning på problemen de försöker lösa. Den sista pusselbiten kan lika väl komma från någons skollaptop som någons monstermaskin, säger Robin Eklöw.

De senaste dagarna har användartalet blivit så stort att Folding@home-projektet tidvis fått slut på uppgifter för användarna att lösa. Organisationen uppmanar användarna till tålamod, fler uppgifter kommer och nu finns även kraft att samtidigt tackla andra sjukdomar.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt