Mannerheims hemliga pärm

2004-09-28 23:00  
Marsken själv

Andra världskriget skulle utkämpats på skandinavisk mark, om de allierade fått sin vilja igenom. Det hävdar en finsk militärhistoriker i en ny bok.

Vilho Tahvanainen, marskens agent.
Finlands starke man under mellankrigstiden och andra världskriget, marskalk C G E Mannerheim, förvarade topphemliga dokument i en pärm som gick under kodnamnet S-32. Det var rapporter som hade samlats in av marskens egen hemlige agent, radiooperatören Vilho Tahvanainen, och bestod av avslöjande underrättelser rörande stormakternas inbördes förhandlingar 1930-1945. En vinterdag 1950 överlämnade Mannerheim pärmen till sin efterträdare, president Paasikivi. Sedan dess är pärm S-32 spårlöst försvunnen, och bara rykten om dess innehåll återstår.

I sin nya bok "Finland i stormens öga" försöker den finske militärhistorikern Erkki Hautamäki rekonstruera innehållet och ge en ny bild av de förhandlingar mellan Stalin, Hitler och västmakterna som föregick krigshandlingarna. I själva verket, säger Hautamäki, var finska vinterkriget 1939 ett försök av Stalin att med västmakternas goda minne tillskansa sig hela Finland. England och Frankrike skulle sedan ockupera Nordnorge och de svenska malmfälten, varefter man gemensamt skulle öppna en front mot Tredje riket på skandinavisk mark.

Finland i stormens öga av Erkki Hautamäki, CKM media 2004, 280 sidor. Pris 165 kronor.
Hautamäki ger en skrämmande krass bild av Stalin, Hitler och Churchill som dubbelspelande realpolitiker som ständigt bedrog sina bundsförvanter.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer