Hawking: Före universum existerade ingenting

2018-03-05 10:42  
Fysikern Stephen Hawking. Foto: TT

Den välkända fysikern Stephen Hawking berättar om hur det såg ut innan universum skapades.

Big Bang, den stora smällen, det är den mest vedertagna kosmologiska teorin om universums tidiga utveckling. Men vad fanns innan den stora smällen som skapade universum för flera miljarder år sedan? Den frågan svarade den brittiska fysikern Stehpen Hawking på i ett tv-program på National Geographic i helgen.

– Det fanns ingenting före big bang, hävdade Hawking, som bygger sin teori på att universum inte har några gränser.

Alltså, realtiden som vi känner den krymper i oändlighet då universum blir allt mindre – men den når aldrig en definierbar utgångspunkt, förklarade han.

Under programmet hävdade Hawking att innan big bangs verkliga tid så ersattes den av imaginär tid i böjd form.

– Den sträckte sig alltid närmare ingenting men den blev aldrig någonting.

Hans uttalande är både abstrakt och kanske lite förvirrande. Så Hawking försökte efter det här uttalandet att konkretisera vad han precis sagt genom att använda geografi som ett exempel.

– Man kan betrakta imaginär- och realtid som börjar på Sydpolen, det finns inget söder om Sydpolen, så det fanns ingenting före big bang, sa Hawking.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer