Google Earth visar var fartygen finns

2009-05-11 13:11  

Position och seglingskurs för över tio tusen fartyg visas i realtid i Google Earth. För varje båt finns dessutom detaljerad information och ofta en bild.

Den som vill följa ett visst fartygs färd över haven kan nu använda Google Earth för att göra det. Via ennedladdningsbar filvisas såväl aktuell position som färdväg för över tio tusen fartyg runt om i världen.

Informationen uppdateras i realtid och positionsangivelsen är ofta bara någon minut gammal. Via några musklick kan även fartygets färdväg ritas ut.

Dessutom finns länkar för varje fartyg till webbsidor med mer detaljerad information om fartyget och dess navigering.

Bakom webbtjänsten och visningen i Google Earth stårMarine Trafficsom är ett forskningsprojekt som främst är inriktat på att visa fartygspositioner i hamnar runt om i världen.

De data som används kommer från Automatic Identification System, AIS, som är ett system som gör det möjligt att identifiera och följa ett fartygs rörelser från andra fartyg. Syftet är att bland annat vara ett komplement till radarövervakning då AIS även kan visa ett fartyg som ligger i radarskugga bakom exempelvis en ö.

Fartyg som använder AIS har en transponder som samlar aktuell information om det egna skeppets position, hastighet, kurs och destination. Dessa data sänds sedan ut via radio som kan tas emot av andra fartyg eller med en AIS-utrustning på land.

Exempelvis av den AIS-mottagare som finns hos Marine Traffic där datan konverteras till webbsidor och anpassas för Google Earth.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer