Copernicus tyngst i<br></br> periodiska systemet

2010-02-26 09:24  

Världens tyngsta grundämne har nu fått sitt namn. Det döptes till Copernicium på den polska astronomen Nicolaus Copernicus födelsedag.

1996 upptäcktes ett nytt grundämne som fick arbetsnamnet Element 112 efter sitt atomnummer. Med 112 protoner i sin kärna är atomen den tyngsta i det periodiska systemet.

Sedan dess har olika namnförslag diskuterats. Men först 19 februari 2010 fick det nya grundämnet sitt namn och sin kemiska beteckning.

Världens hittills tyngsta grundämne heter nu Copernicium med beteckningen Cn.

Namnet är en hyllning till den polska astronomen och universalgeniet Nicolaus Copernicus som föddes 19 februari 1473 och dog 24 maj 1543.

Han har främst gått till historien för sitt arbete med att bevisa den heliocentriska världsbilden som säger att det är solen och inte jorden som är centrum i vårt planetsystem.

Det nu namngivna grundämnet framställdes i en partikelaccelerator vid Gesellschaft für Schwerionenforschnung, GSI, i Tyskland genom fusion av zink och bly.

Och det är forskarna där som föreslog namnet Copernicium för sitt fynd.

Ett namn som nu godkänts av organisationen International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC, som har förtroendet att hantera det periodiska systemet.

Men det dröjer sex månader innan Copernicium skrivs i sten. Det är den tiden som det vetenskapliga samfundet får på sig för att diskutera förslaget, skriver BBC News.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer