Berättelsen om Mordechai Vanunu

2004-04-06 23:01  

Han har fått det alternativa nobelpriset och blivit hedersdoktor. Men kommer Mordechai Vanunu att släppas fri efter 18 år i fängelse efter att ha avslöjat Israels hemliga kärnvapenprogram?

Teckning Kaianders SemplerTel-Aviv, Israel, januari 2004:

Alex Doron, vetenskapsjournalist.
- Konstigt. Han kom ju från en så lojal familj.

Det säger Alex Doron, vetenskapsreporter på dagstidningen Ma'arev när vi träffas på ett kafé vid stranden i Tel-Aviv. Den vi talar om är Mordechai Vanunu, den omstridde teknikern som avslöjade att Israel i hemlighet byggt upp en kärnvapenarsenal. 1986 dömdes han till 18 års fängelse för förräderi och spionage. Nu har han suttit av sitt straff. Den 21 april ska han släppas.

- Han lär inte få något pass, så han kommer inte att kunna lämna Israel, säger Alex Doron. Det troligaste är att han får tillbringa resten av sitt liv i någon sorts husarrest.

Mordechai Vanunu, numera 49.
Prisbelönt landsförrädare.

Mordechai Vanunu kom med sin familj som immigrant från Marocko 1963. Efter fysikstudier i Tel-Aviv fick han 1976 jobb på kärnreaktorn Dimona i Negevöknen söder om Jerusalem. En dag 1985 tog han med sig sin Pentax och tog en rad bilder av sin arbetsplats. Vanunu jobbade med plutoniumseparation i "tunneln", sex våningar under vad som officiellt sas vara en textilfabrik. Här jobbade 150 av Dimonas 2700 anställda.

Vanunu sa upp sig, sålde sin lägenhet och lämnade Israel. Han reste runt en tid i Nepal, Burma och Thailand innan han slog sig ner i Sydney i Australien, konverterade till anglikanska kyrkan och började köra taxi. Här kom han i kontakt med en colombiansk frilansjournalist vid namn Oscar Guerrero. Han berättade att han hade informationer som bevisade att Israel sedan 1956 i hemlighet hade tillverkat kärnvapen, och nu var i besittning av mellan 100 och 200 kärnstridsspetsar.

Guerrero sände ut trevare för att se om det fanns intresserade köpare av Vanunus berättelse. Han fick napp från brittiska The Times, och Vanunu flögs på tidningens bekostnad till London. Här intervjuades han och överlämnade en del av sina 57 fotografier. Det beslöts att tidningen skulle kolla upp historien genom oberoende källor, och att parterna skulle träffas igen veckan därpå. Ärendet var minst sagt delikat, och Vanunu placerades i ett "safe house" i London.

En av Vanunus 57 hemliga bilder.

Men utan att någon visste det bevakades Vanunu hårt av agenter från den israeliska säkerhetstjänsten Mossad. Den före detta agenten Nahum Admoni har i sina memoarer beskrivit hur han fick order av dåvarande utrikesministern Shimon Peres: "Se till att få hit den jäveln", ska Peres ha rutit.

Därför bar det sig inte bättre än att Vanunu en kväll råkade stöta på en charmerande ung amerikansk dam vid namn Cindy på Leicester Square. Tycke uppstod, och snart hade de unga tu bestämt att smita iväg till Rom för en amorös tête-a-tête över helgen. Där hade nämligen Cindys syster en liten lägenhet.

Men Cindy var inte Cindy, utan en Mossadagent vid namn Cheryl Ben-Tov. När den kärlekskranke Vanunu kom till lägenheten blev han överfallen och drogad. Han placerades i en packlår, och skeppades omgående som diplomatgods med en panamaregistrerad fraktskuta till Tel-Aviv.

Under tiden hade redaktörerna på The Times kollat upp Vanunus historia och funnit den trovärdig. Men vart hade karln tagit vägen? Man beslutade sig för att gå vidare och snarast publicera vad man hade. Det brann i knutarna. Den 28 september hade nämligen konkurrenttidningen Daily Mirror en artikel som misskrediterade Vanunu och hävdade att han var en bluff. Den 5 oktober 1986, publicerade The Sunday Times i en stort uppslagen artikel bevisen för att Israel i hemlighet byggt upp en egen kärnvapenarsenal.

Nyheten slog ner som en bomb. Ingen trodde på Israels dementier. Inte sedan det kommit fram att Vanunu kidnappats, förts till Israel och i en hemlig rättegång dömts till 18 års fängelse.

Mordechai Vanunu blev nu hjälte inom den internationella fredsrörelsen, trots enträgna försök att avfärda honom som en flummig lätting, enbart intresserad av sköna damer, pengar och droger. 1987 fick Vanunu The Right Livliehood Award, den utmärkelse som brukar gå under namnet det alternativa nobelpriset. Därefter har han fått en rad andra hedersutmärkelser, och blev 2001 hedersdoktor vid Tromsø universitet.

De första elva åren av sin fängelsevistelse tillbringade Vanunu i isoleringscell och fick inte motta några besök - inte ens av familjen. Detta ledde till att EU-parlamentet skickade en skarp not i juni 1990. Sedan 1998 har hans förhållanden förbättrats något, och år 2000 fick Vanunu och hans advokat äntligen ta del av de hemliga rättegångsprotokollen.

I efterhand har det visat sig att MI-5, den brittiska säkerhetstjänsten, 1986 kände till planerna på att kidnappa Vanunu, och att man då förbjöd israelerna att utföra saken på brittisk mark. Därav lockbetet Cindy och avstickaren till Rom. Det har också visat sig att en av redaktörerna på brittiska Daily Mirror var israelisk agent.

Vi får se hur fri Mordechai Vanunu blir efter den 21 april. Han har redan försökt avsäga sig sitt israeliska medborgarskap, men fått nobben.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer