Bara fyra cylindrar <br/>i nya Formel 1-motorn

2010-12-08 09:22  
De nya F1-motorerna ska bara dra hälften så mycket bränsle som dagens. Foto: Scanpix

Från och med 2013 ska Formel 1-bilarna få en ny ”grön” motor. Med bara fyra cylindrar. Men effekten blir den samma.

På fredag 10 december kommer Formel 1-organisationen FIA presentera en helt ny motordesign för tävlingssäsongen 2013, skriver BBC Sport.

Den nya turboladdade motorn får bara ha fyra cylindrar med slagvolymen 1,6 liter. Idag är det V8:or på 2,4 liter som driver F1-bilarna.

Även varvtalet kommer att sänkas, från 18 000 till 10 000 varv/minut. Det blir resultatet av att bränsleflödet till motorn begränsas. Dessutom införs en bestämmelse om hur mycket bränsle som totalt får användas under en tävlingshelg.

Trots detta kommer motorerna ha samma effekt som idag, alltså omkring 750 hästkrafter.

Men 150 av dem får bara användas 6,7 sekunder per varv. Det extra effektuttaget kommer från så kallade Kers, alltså den elmotor vars batterier laddas under inbromsning och ger extra fart vid exempelvis omkörningar. Kers användes under säsongen 2009 men togs bort i år. Nästa år är tekniken emellertid åter tillåten.

Syftet med de nya motorreglerna är att göra F1-sporten mer miljövänlig genom att minska utsläppen av koldioxid. Enligt beräkningar kommer den nya designen leda till motorer som bara drar ungefär hälften så mycket bränsle som dagens motorer.

Men enligt Cnet är den ”gröna” satsningen främst symbolisk. Utsläppen av växthusgaser från F1-bilarna under en tävling är bara en bråkdel av utsläppen från exempelvis åskådarnas bilåkande till arenan. Eller transporterna av racerbilarna och all utrustning fram och tillbaka över jorden till de olika tävlingsbanorna.

Men då F1-cirkusen har fått en stämpel som resursslösande hoppas F1-organisationerna blidka de sponsorer som inte vill förknippas med miljöstörningar, skriver BBC Sport.

Enligt samma källa är Mercedes och Ferrari motståndare till de nya motorreglerna och anser att de leder till onödiga kostnader vid en tidpunkt då F1 försöker bli en billigare sport.

Även den så kallade F1-generalen Bernie Ecclestone som är delägare av de kommersiella rättigheterna till sporten är kritisk.

– Varför ska vi ändra något som kommer att kosta miljontals pund, som ingen vill ha och i slutändan ger en tillverkare en stor fördel, säger Bernie Ecclestone till BBC Sport.

De nya motorbestämmelserna kommer att godkännas av F1 Commission, som hanterar regeländringar, på torsdag 9 december och nästa dag konfirmeras av internationella bilsportförbundet FIA, enligt BBC Sport.

– De finns en överenskommelse om de nya reglerna och jag skulle bli förvånad om inte FIA deklarerar det, säger en talesman för Ferrari till BBC Sport.

En annan källa på ”hög nivå” som är inblandad i diskussionerna säger att det är ”mycket troligt” att FIA presenterar de nya motorbestämmelserna på fredag 10 december.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer