Digitalisering

Storbritannien: Tvinga bitcoin-ägare att uppge identitet

Kryptovalutor bör omfattas av EU:s lagar mot penningtvätt. Det anser Storbritannien, som vill kunna pressa bitcoin-ägare att avslöja sin identitet.

Publicerad

Sedan i början av året har kryptovalutan bitcoin ökat i värde med 1 000 procent, och handlades på måndagen till en kurs på 11 566 dollar – vilket motsvarar drygt 97 000 svenska kronor.

Mot bakgrund av den värdeökningen driver Storbritannien nu på att EU:s lagar mot penningtvätt och terrorfinansiering ska ändras, och gälla även för bitcoin samt andra digitala valutor.

Det skulle innebära att slutet för den anonymitet hos hittills har rått bland de som köper och säljer bitcoins. Enligt förslaget skulle även nätplattformar som bedriver handel med bitcoin behöva granska sina användare, och rapportera misstänkta transaktioner.

Läs mer:

Möjlighet att handla med bitcoins utan att uppge sin identitet har gjort kryptovalutan populär hos bland annat kriminella element.

I nuläget saknas dock tydliga bevis på bitcoin används för penningtvätt. Men i takt med att valutan vinner mark ökar risken för det - och därför måste EU agera nu, menar brittiska regeringen.

- Dessa nya typer av valutahandel växer snabbt, och vi måste säkerställa att vi inte hamnar på efterkälken. Det är i synnerhet viktigt när det gäller att förebygga penningtvätt, terrorism och ren stöld, säger Labourpolitikern John Mann till Daily Telegraph.

EU-förhandlingarna om lagändringen förväntas pågå till slutet av detta år eller i början av 2018, skriver Reuters.