Digitalisering

Här är en Raspberry Pi-kopia för ai

Rockpro64-AI Foto: Pine64
Rockpro64-AI Foto: Pine64

Med hjälp av ett inbyggt ai-chipp blir den nya enkortsdatorn från Pine64 en billig och kompakt plattform för maskininlärning och artificiell intelligens.

Publicerad

Raspberry Pi-konkurrenten Pine64 ger sig in i den glödheta ai-marknaden. Företagets nya enkortsdator Rockpro64 kommer att vara en av de billigaste datorerna som är specialanpassad för maskininlärning, skriver ZDNet.

Nyckeln är en så kallad neuronnätsprocessor, eller npu. Det är ett chipp vars kärnor är anpassade för att utföra de många, snabba beräkningar som krävs för att kunna utveckla och använda ai-tjänster effektivt.

Pine64 själva säger att chippet ger ”nästan hundra gånger” bättre prestanda i ai-beräkningar jämfört med den vanliga modellen av datorn.

På kortet sitter också sex vanliga processorkärnor och en fyrkärnig grafikprocessor, samt fyra gigabyte arbetsminne och 128 megabyte lagringsminne.

Rockpro64 ska få en prislapp på 99 dollar, knappa 800 kronor, när den släpps i augusti. Det är en bra bit dyrare än en Raspberry Pi, men en billig lösning för den som är nyfiken på att experimentera med maskininlärning.

En annan konkurrensfördel är att Rockpro64 ska vara extremt strömsnål. I dag används i regel grafikkort för att göra ai-beräkningar, och Pine64 hävdar att deras dator drar ”mindre än en procent” av vad en sådan lösning förbrukar. Det är dock högst oklart hur den jämförelsen är gjort.