Hanif är riksdagens enda webbutvecklare

2014-09-30 23:00  

Att vara riksdagsledamot och it-entreprenör är en ovanlig kombination. Hanif Bali (M) brinner för integrationsfrågor – och har startat två it-bolag under sin första mandatperiod.

– Jag älskar att programmera, säger Hanif Bali, 27-åringen som är riksdagens enda ledamot med titeln webbutvecklare.

Han har suttit i riksdagen sedan förra riksdagsvalet och går nu in på sin andra mandatperiod. Under de senaste fyra åren har han suttit i arbetsmarknadsutskottet med ansvar för integrationsfrågor. Samtidigt har han hunnit starta två små it-bolag. Ett inom elektronisk dokumenthantering, ett inom digital egenkontroll.

– Mitt fokus ligger på riksdagsarbetet, men programmeringskunskaper är en färskvara och jag kodar så mycket jag hinner, säger han.

Hanif Bali har ingen formell ingenjörsutbildning. I stället har han på egen hand lärt sig att programmera webbprogrammeringsspråket PHP såväl som Java, C och C++.

Som 19-åring började han ta konsultuppdrag, dels som programmerare, dels som projektledare.

Det politiska intresset vaknade när han var i 16-årsåldern, och det är integrationsfrågor som ligger honom närmast hjärtat. Ökade it-kunskaper ser han som ett viktigt verktyg.

– It-branschen är väldigt inkluderande eftersom man ser objektivt på kunskaper i stället för på skillnader i exempelvis etnicitet. It-kunskaper kan vara en nyckel till en riktig klassresa, och därför är det viktigt att starta med programmering redan i grundskolan. Det är en fråga jag och Moderaterna driver.

Han har även engagerat sig i dataspelsbranschen, som han kallar för kronjuvelen i den svenska digitala ekonomin. Han har drivit frågan att datorspel ska ses som en kulturform i Sverige, och att Skatteverket ska se datorspelsfestivalen Dreamhack som en kulturfestival. Det innebär att momsen blir 6 procent i stället för 25 procent.

Han tycker att fler politiker borde få upp ögonen för branschen.

– Det finns fler dataspelsutvecklare än fiskare i Sverige. Varje parti har en talesperson i fiskerifrågor, men har någon en talesperson för dataspel?

Din bakgrund är ovanlig i riksdagen. Borde fler ledamöter ha djupare insikter inom it?

– Ja. Jag försöker få alla att förstå att det Sverige har brist på är avancerade medarbetare. Om de kvalificerade jobb blir tillsatta så skapas även de enklare jobben, som alla pratar om.

Sagt och gjort av Hanif Bali

Under sin första mandatperiod har Hanif Bali (M) deltagit i:

29 interpellationsdebatter.

Åtta betänkanden.

Ett utlåtande.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer