Haiti värst drabbat av extremt väder

2017-11-10 10:34  
Förstörelse i Puerto Rico efter orkanen Irma. Foto: TT / AP Photo / Gerald Herbert

Haiti drabbades förra året av den kraftigaste orkanen på 50 år. Det gör den karibiska ön till det land som drabbades värst av extrema väderförhållanden under 2016, enligt ett globalt index.

Svår, långvarig torka följt av kraftiga skyfall gör att Zimbabwe hamnar på andra plats. Önationen Fiji utsattes för den kraftigaste tropiska cyklon som någonsin uppmätts i landet och blir trea.

Mer än en halv miljon människor har dödats på grund av extrema väderförhållanden sedan 1997, enligt den årliga rapporten som publiceras av organisationen Germanwatch. 11 000 extrema väderhändelser har registrerats sedan dess.

Den ekonomiska skada som dessa orkaner, cykloner och torkor har orsakat uppskattas till hisnande 3 200 miljarder dollar sedan 1997, enligt organisationen. Värst utsatta är önationer och utvecklingsländer där befolkningen ofta har en låg inkomst.

Länder som Haiti, Indien, Sri Lanka och Vietnam drabbas regelbundet av extremväder och har inte tid att återhämta sig fullt ut. Därför är det viktigt att de får stöd, enligt Germanwatch.

”Men industrialiserade länder måste också göra mer för att motverka klimatförändringar, som de börjar känna av på hemmaplan. Effektivt klimatarbete ligger därför också i egenintresset hos dessa länder”, säger David Eckstein, klimatrådgivare på Germanwatch, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt